Hlavní obsah

Škoda v Mladé Boleslavi otevřela zrekonstruované muzeum

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda v pátek v Mladé Boleslavi otevřela zrekonstruované muzeum. Na ploše 1800 metrů čtverečních je vystaveno 46 automobilů a desítky exponátů. Pro širokou veřejnost se brány muzea otevřou v úterý 27. listopadu, vstupné za jednu osobu činí 70 korun.

Škoda v Mladé Boleslavi otevřela zrekonstruované muzeumVideo: Novinky

 
Článek

Před otevřením pro veřejnost se dodělávají už jenom drobné práce, vnitřek je kompletně hotový. Škodovácké muzeum bylo v centru města, v prostorech, kde se před sto lety začala rodit jízdní kola a později motocykly a automobily, otevřeno v roce 1995. Už předtím měli v Mladé Boleslavi automobilové muzeum, nynější prostory jsou ale o dost větší. I když současných 1800 metrů čtverečních je dost, nejrůznějším pokladům z depozitáře by určitě udělala radost dvoj- či trojnásobná velikost.

K vidění je například model Popular Sport Monte Carlo z roku 1937, Superb 4000 ze čtyřicátých let nebo L Voiturette z roku 1906. Výstavu doplňují i mladší automobily, například „embéčko“, krásné 110R Coupé, Felicia nebo Škoda 125 L či Rapid (1988, ale je zde i rapid z roku 1937).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škodu 120 či 125 L (na snímku) lze i nyní v hojném počtu potkávat na českých silnicích.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Muzeum Škody je těsně před dokončením (pátek 23. litopadu 2012)

Zajímavostí jsou i desítky exponátů, od nejrůznějších dílů po pracovní stůl zakladatele automobilky. Velmi pěkná je expozice, která ukazuje restaurování nejstarších vozů. Návštěvníkům se naskýtá pohled na automobily před rekonstrukcí, k vidění jsou i desítky součástek. Asi jediné, co stojí za kritickou poznámku, je tzv. „autoregál“. Ten ukazuje dvacítku aut, problém ale je, že na ně není vidět, protože jsou vyrovnaná až do stropu. V budoucnu by se to mělo změnit a k exponátům by měl být lepší přístup.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nádherná Škoda 130 RS.

Muzeum má otevřeno každý den od devíti do sedmnácti hodin, vstupné pro jednu osobu činí 70 korun. V nabídce je i rodinné vstupné a dokonce i celoroční permanentka. Součástí muzea je i restaurace, konferenční místnost a prodejna suvenýrů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Auta ve vyšších patrech si moc dobře neprohlédnete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám