Hlavní obsah

Šéfdesignér BMW Chris Bangle odchází z automobilového průmyslu

Novinky, maž

Kontroverzní šéfdesignér BMW Group, Chris Bangle, v těchto dnech nečekaně odchází. V BMW pracoval od roku 1992. Mezi nejznámější (a také nejvíce kritizovaný) patří jeho design řady 7. BMW už má nástupce Bangla, bude jím nizozemský designér Adrian van Hooydonk, který v bavorské automobilce pracuje také od roku 1992.

Článek

Chris Bangle se během svého sedmnáctiletého působení u BMW podílel na designu většiny současných vozů s modrobílou vrtulí v logu. Mezi jeho originální, ale také nejkontroverznější výtvor patří předchozí generace řady 7 z roku 2002, která zcela změnila tehdejší styl vlajkové lodi bavorské značky. Většině fanoušků značky se nový design nelíbil a výběhová generace se v tu chvíli začala prodávala jako housky na krámě.

Kromě kontroverzního designu řady 7 se Bangle podílel i na nejmenším současném bavoráku – řadě 1, jehož design se většinou líbil. Je podepsán i pod současnou řadou 3, 5 a 6. Jedním z posledních vozů s jeho podpisem je BMW X6, vysoké SUV s designem kupé.

Nový šéfdesignér v rámci celé BMW Group (včetně Mini a Rolls-Royce) Adrian van Hooydonk (1964) pracuje v BMW od roku 1992, začínal designem interiérů.

:. BMW řady 7 - kontroverzní design od Chrise Bagla rozdělil fanoušky na dvě skupiny - jedni jej milovali, druzí nesnášeli.foto: BMW AG

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám