Hlavní obsah

Rolls-Royce vytvořil až absurdně věrnou miniaturu Cullinanu, ruční práce zabere 450 hodin

Novinky, laz

Britská luxusní automobilka Rolls-Royce se zřejmě rozhodla posunout hranici toho, co lze vnímat za pouhý model auta. Ve velikosti 1:8 oproti opravdovému vozu stvořila precizně zpracovaný Cullinan. Zájemci si mohou model pořídit včetně širokých možností individualizace.

Rolls-Royce Cullinan model 1:8Video: Rolls-Royce

 
Článek

Rolls-Royce si potrpí na svou posedlost detaily a zpracování. Když se tak možná i z dlouhé koronavirové chvíle Britové rozhodli vytvořit Cullinan coby miniaturu, místo ke kompromisům tu velké nebylo. Na délku naměříte 667 milimetrů, do šířky 250 mm a výšky 229 mm.

Ani přiložené video neodhalí nedokonalosti, které jsme na modelech do vitrín zvyklí vídat. Nejedná se přitom o nahodilou operaci, luxusní značka tuto miniaturu svého prvního SUV bude nabízet.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Cullinan 1:8

Každá je ručně vytvářena z více než 1000 jednotlivých dílků, a to individuálně, podle objednávky klienta. Tento proces může trvat až 450 hodin, což je více než polovina času potřebná k výrobě vozu Cullinan v plné velikosti v závodu v Goodwoodu.

Zmenšený model vozu je ručně malovaný originální barvou, poté leštěný přesně podle náročných požadavků továrny. Stejně jako u předlohy jsou horizontální linie na boku auta nanášeny jemným štětcem. Klienti si mohou vybrat z palety přibližně 40 000 standardních barev, nebo si zvolit libovolný odstín v rámci zakázkového programu Bespoke.

Nepochopený, nebo nepochopitelný? Test Rolls-Royce Cullinan

AutoMoto

Plně funkční vnější světla lze dálkově ovládat ovladačem Cullinan. Pod kapotou se pak ukrývá replika dvojitě přeplňovaného motoru V12 se zdvihovým objemem 6,12 litru. Nešetřilo se ani uvnitř, součástí jsou podsvícené prahy, vyšívaná kožená sedadla nebo dřevěné dekory. Opět vše plně konfigurovatelné.

Smyslem tohoto projektu může být zvěčnění originálního vozu, který má zákazník ve své garáži. Stejně jako u sériových aut Rolls-Royce nezveřejňuje cenu. Ovšem nepřekvapilo by, kdyby sahal podstatně nad nejlevnější skutečné vozy na trhu.

Reklama

Související články

Grafik ukázal Rolls-Royce v roli supersportu

Sportovní Rolls-Royce neexistuje, ale když už by existovat měl, podle nezávislého designéra by mohl vypadat právě takto. Snoubí eleganci a působivost rollsů...

Výběr článků

Načítám