Hlavní obsah

Rimac Nevera hlásí rekordně rychlé dobíjení, využít má až 333 kW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec nejrychlejším nabíjením sériového elektromobilu se chlubí chorvatská automobilka Rimac. Její elektrický supersport Nevera lze dobíjet 333 kilowatty a výrobce tvrdí, že s výkonnější nabíjecí stanicí by auto mohlo přijmout i 500 kW.

Foto: Rimac

Rimac Nevera

Článek

Rimac Nevera je úchvatným chorvatským elektromobilem, který má být jedním z nejúčinnějších elektrických supersportů. Zakladatel automobilky a vizionář Mate Rimac navíc teď hodlá dokázat, že se bude jednat také o nejrychleji nabíjející se elektromobil.

Miliardář na svém facebookovém účtu ukázal důkazy o tom, že se rychlost nabíjení modelu Nevera nedá porovnat zatím s žádným existujícím elektromobilem.

Auto se totiž dá dobíjet na napětí více než 300 kW, což překonává i Lucid Air. Průměrné napětí je pak 260 kW, což znamená, že plnou baterii nevera získá za neuvěřitelných 21 minut.

Nedaleko Záhřebu roste ústředí nového majitele Bugatti, kolem budovy povede testovací trať

AutoMoto

Mate Rimac zároveň uvádí, že 333 kW zvládla nevera jen proto, že větší napětí dobíjecí stanice neposkytovala. Auto je totiž údajně stavěno na dobíjení s napětím až 500 kW.

Běžné elektromobily moderní éry typu Škody Enyaq iV nabízejí nabíjecí výkon 125 kW. Na evropském trhu zatím zaujalo především Porsche Taycan s 270 kW. Rimac by však mohl ještě lépe využít potenciál nabíjecích stanic Ionity, které jsou i v Česku. Ty jsou připraveny dodat až 350 kW.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám