Hlavní obsah

Řidič v Rumunsku dostal epileptický záchvat. Naboural pět aut

Epilepsie zapříčinila, že řidič nemohl sundat nohu z plynového pedálu a u křižovatky ve městě Sucaeva narazil do brzdících aut. Byl převezen do nemocnice. Policie nyní zjišťuje, jestli měl vzhledem ke své nemoci vůbec povoleno usednout za volant.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Dopravní nehoda (Ilustrační foto)

Článek

Epilepsie patří k nemocem, které minimálně po určitou dobu vylučují řízení auta. Při případném záchvatu totiž člověk neovládá své tělo, a tedy nemůže ovládat ani auto, které řídí.

Právě tak se zřejmě stala nehoda, kterou můžete zhlédnout ve videu níže. Je natáčena z jednoho z aut, do kterých narazilo BMW řady 5 E60. Řidič byl držitelem řidičského průkazu z Velké Británie a nehoda se stala v rumunském městě Sucaeva.

Podle dostupných informací nemohl řidič onoho BMW v důsledku epileptického záchvatu sundat nohu z plynového pedálu. Jeho vůz vidíme ve videu narazit do aut brzdících na červenou na křižovatce.

Celkem bylo poškozeno pět aut, řidič a čtyři další lidé byli převezeni do nemocnice. O žádných mrtvých nemáme zprávy. Aktuálně probíhá vyšetřování, zda řidič vůbec směl sedět za volantem, když trpí epilepsií. Má také čelit trestnímu stíhání pro ublížení na zdraví.

Nehody způsobené epilepsií se nevyhýbají ani České republice. V roce 2013 usmrtil neovladatelný vůz dva chlapce v Sobotce. Jeho řidič trpěl epilepsií, ale léčil se a šest let neměl ataku, proto mu bylo povoleno řídit. [celá zpráva]

Podle českých pravidel řidič „amatér”, který po dobu nejméně jednoho roku neměl záchvat a léčí se stabilní dávkou léků, za volant usednout může. V případě zásadní změny v léčbě nebo vysazení léků ovšem opět nastupuje zákaz řízení, a to po dobu změny a tři měsíce po jejím ukončení.

Profesionální řidiči mohou dostat svůj řidičský průkaz nazpět po pěti letech bez záchvatu, pokud nebyla nasazena antiepileptická léčba. Pokud nasazena byla, pak po 10 letech od vysazení léčby a jen při nálezu EEG v normálu. Vždy je samozřejmě rozhodující posudek lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám