Hlavní obsah

Renault prodá podíl ve své jihokorejské divizi čínské Geely

Více než třetinový podíl v jihokorejské divizi Renaultu koupí čínská automobilka Geely; samotný Renault si ponechá méně než 50 procent akcií. Peníze použije na investice mimo jiné do elektromobilů.

Foto: Renault

Ilustrační foto

Článek

Francouzská automobilka Renault prodá podíl 34,02 % ve své jihokorejské divizi Renault Korea Motors čínské společnosti Geely Automobile Holdings za zhruba 207 milionů USD (4,9 miliardy korun). Získá tak peníze pro investice na svých hlavních trzích a do elektromobilů. Vyplývá to z prohlášení automobilky.

Tržby Renaultu loni klesly již třetí rok za sebou. Společnost je nyní uprostřed plánu restrukturalizace, jehož cílem je zvýšení ziskové marže a rozdělení podnikání elektromobilů a spalovacích motorů, protože se snaží dohnat konkurenty jako Tesla a Volkswagen v závodu o čistější pohon.

V Jižní Koreji Renault vyrábí a prodává auta v rámci firmy Renault-Samsung Motors. Většinou jsou založeny na evropských modelech. V posledních letech ovšem prodeje klesaly; loni firma prodala jen 57 480 aut, o 36 % méně oproti roku 2020.

Renault podle ruské vlády převede podíl v automobilce AvtoVAZ na ruský institut

AutoMoto

Oznámení o prodeji podílu přichází několik týdnů poté, co média oznámila, že Renault by mohl snížit svůj podíl v japonské automobilce Nissan. Renault je hlavním akcionářem Nissanu a společně s Mitsubishi tvoří tyto tři automobilky alianci.

Pro Geely je typické, že své podnikání rozvíjela prostřednictvím globálních partnerství. Akvizicí získá pozici na jihokorejském automobilovém trhu, kterému dominují místní značky Hyundai a Kia.

Pro ostatní automobilky, včetně firem General Motors a SsangYong Motor, kterou nyní vlastní indická Mahindra a Mahindra, je Korea obtížně dostupná. Geely se také akvizicí dostane blíže k důležitým jihokorejským výrobcům baterií pro elektromobily, kterými jsou LG Energy Solution, SK On a Samsung SDI.

Renault představuje nové SUV Austral, nástupce kadjaru

AutoMoto

Geely vlastní švédského výrobce osobních aut Volvo Cars a má podíl 9,7 % ve firmě Daimler AG. V lednu Geely a Renault oznámily partnerství při vývoji hybridních vozů v Jižní Koreji a v zahraničí.

Renault na konci loňského roku vlastnil ve své jihokorejské divizi podíl 80 procent. Zbytek vlastnila společnost Samsung Card. Ta však v prosinci oznámila, že má v úmyslu svůj podíl prodat, ale zatím o dalších podrobnostech nerozhodla, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám