Hlavní obsah

Prodejci motorek v Česku letos čekají až pětinový růst

Prodejci motocyklů na českém trhu letos čekají oživení, prodeje podle nich vzrostou až o pětinu. Loni registrace poklesly o 6,5 procenta na 18 450 strojů.

Článek

Oživení trhu dokládají údaje o registracích nových motocyklů za první dva měsíce roku. Celkový prodej se podle dnes vydané statistiky Svazu dovozců automobilů zvýšil o 30 procent na 1007 strojů. Nejvíce, 78 motocyklů, prodala Honda, následují asijské značky Maxon a Jonway. Čtvrtá příčka patří Yamaze s 51 prodanými stroji.

V posledních dvou letech během ekonomické recese prodeje motocyklů výrazně klesaly. "Motocykly jsou u nás především pro zábavu, a proto to bylo to první, co si lidé během krize odpustili," řekl ČTK předseda Svazu dovozců automobilů a generální ředitel zastoupení japonské Hondy v ČR Jiří Miňovský.

Letos podle něj poroste celý trh okolo 20 procent a podobný nárůst očekává i Honda. "Lednová čísla byla velmi pozitivní," dodal Miňovský.

Zvýšení prodeje očekává i zastoupení amerického Harley-Davidsonu. Ten obecně nepatří mezi levné značky, měl v lednu v segmentu velkých motorek s objemem válců nad 800 ccm podíl 40 procent. "K růstu prodejů by nám mělo pomoci i rozšíření pobočkové sítě. Letos chceme otevřít nové prodejny v Plzni a Ostravě," řekl ČTK ředitel zastoupení HD pro střední a východní Evropu Martin Heřmanský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám