Hlavní obsah

Prodej nových aut v Česku stoupl o pět procent

Prodej nových osobních aut za 11 měsíců roku stoupl o pět procent na 154 107 vozů. V samotném listopadu se zvýšil o necelá dvě procenta na 15 228 aut. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Oproti loňskému roku letošní trh zaznamenává obrácený trend. Firemní vozidla tvoří 60 procent prodejů a privátní 40 procent," uvedl tajemník svazu Pavel Tunkl. Vývoj ovlivnila loňská změna zákona o DPH, která umožnila firmám odpočet daně i při nákupu osobních aut.

Nejprodávanější značkou osobních vozů byla Škoda s 48 788 nově registrovanými automobily, následuje Ford s prodejem 12 987 vozů a třetí skončil Volkswagen s odbytem 11 920 aut.

Prodej nákladních automobilů se v listopadu zvýšil o 60 procent, celoročně pak prodej vzrostl o sedm procent na 4727 vozidel. Nejvíce prodaly značky Mercedes, MAN a DAF. Odbyt autobusů se snížil o osm procent na 642 vozů.

První registrace motocyklů poklesly o šest procent na 18 040 strojů. Nejprodávanější byla čínská značka Rhon a dále tradiční japonské značky Honda a Yamaha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám