Hlavní obsah

Prodej aut v EU klesá, v květnu se snížil o 8,7 procenta

Prodej nových aut v Evropské unii dál klesá, v květnu se meziročně snížil o 8,7 procenta na 1,106 miliónu kusů. Největší pokles hlásí Španělsko a Itálie. Strmě ale klesl zájem o nová auta i ve Francii, kde se v květnu meziročně prodalo třikrát méně vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Expedice automobilů (bez náprav) z hlavního výrobního závodu Škody v Mladé Boleslavi

Článek

Už v dubnu se počet registrací nových aut meziročně snížil o 6,9 procenta. Celkem se za pět měsíců letošního roku prodalo o 7,7 procenta aut meziročně méně. Podle ACEA nižší prodeje hlásí prakticky všechny významné trhy kromě Velké Británie, kde se naopak v květnu prodalo o 7,9 procenta osobních vozů meziročně víc. V Německu trh klesl o 4,8 procenta, ve Španělsku o 8,2 procenta a ve Francii dokonce o 16,2 procenta. V České republice prodeje meziročně vzrostly o 3,2 procenta.

Co se týče jednotlivých značek, tratil zejména francouzský koncern PSA Peugeot Citroën, který prodal 132 561 osobních vozů, o 19,5 procenta méně než loni v květnu. O 13,1 procenta klesly prodeje skupině Renault, o 12,6 procenta Fiatu.

Volkswagen, který má na trhu téměř čtvrtinový podíl, prodal v květnu přes 272 000 aut, meziročně o 5,7 procenta méně. Z toho prodej Škody Auto klesl o pět procent na 42 795 aut, přesto si Škoda letos stále drží pozitivní bilanci a za pět letošních měsíců prodala o 1,4 procenta aut víc než loni.

Lepší výsledky hlásí zejména asijské automobilky. Prodeje rostly japonské Toyotě, nebo automobilkám Hyundai či Honda. Kia prodala přes 30 000 aut, což je o 30 procent víc než v květnu 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám