Hlavní obsah

Předseda podnikové rady Škodovky nastínil, jak náročné je přestavět továrny na výrobu elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Trinity, tedy přestavba závodů koncernu Volkswagen na výrobu elektrických aut, je podle Jaroslava Povšíka bezprecedentně složitá situace jak z hlediska montážních linek, tak i součástek pro výrobu aut.

Foto: Škoda

Výroba Škody Enyaq iV (ilustrační foto)

Článek

Předělání továren automobilky Škoda na elektromobilitu se neobejde bez zásadního omezení výroby, řekl pro poslední vydání týdeníku Škodovácký odborář předseda podnikové rady Jaroslav Povšík.

Předělání továren na výrobu vozů s elektrickým pohonem nese název Trinity a zahrnuje celý koncern Volkswagen. Podle Povšíka bude nutné hlídat počet zaměstnanců, aby nenastalo hromadné propouštění. Přesný scénář přestavby závodů ale zatím není jasný.

Škoda začala v Mladé Boleslavi vyrábět bateriové systémy pro elektromobily

AutoMoto

Povšík chce být každý týden v kontaktu s předsedkyní Rady zaměstnanců Volkswagen Danielou Cavalloovou, se kterou hodlá řešit všechny potřebné záležitosti v předstihu.

„Protože tak složitou situaci, která nás čeká, nikdo z nás ještě nezažil. Jedná se o projekt Trinity – předělání našich továren na kompletní e-mobilitu. To znamená: všechna zařízení demontovat, odvézt, změřit všechny stávající budovy z hlediska vhodnosti, nosnosti, funkčnosti a případně je nahradit,“ uvedl Povšík.

Dalším kritickým momentem budou podle Povšíka komponenty pro výrobu elektromobilů, jejich přerozdělení v koncernu Volkswagen a přidělení Gigafactory, tedy velké továrny na baterie, která by mohla v Česku vzniknout.

Za volantem Škody Afriq, studentského speciálu pro offroadové závody

Testy

Škoda již zahájila ve svém hlavním výrobním závodě výrobu bateriových systémů pro plně elektrické vozy. Mladoboleslavský hlavní závod automobilky je tak jediným výrobním místem bateriových systémů pro platformu elektrických vozů MEB v Evropě kromě Německa. Škoda do výrobní linky investovala 130 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun). V budoucnu se zde ročně vyrobí až 250 tisíc bateriových systémů ročně.

Škoda Auto vyrábí v Mladé Boleslavi navíc ještě další elektrokomponenty. Již od podzimu 2019 zde vznikají vysokonapěťové trakční baterie, které se používají v modelech Superb iV, Octavia iV a ve vozech s plug-in hybridním pohonem dalších koncernových značek.

Do roku 2030 automobilka počítá s tím, že zvýší podíl prodejů čistě bateriových elektromobilů v Evropě na 50 až 70 % v závislosti na vývoji trhu. Za tímto účelem bude firma v příštích letech pokračovat v elektrifikaci svého modelového portfolia. Do roku 2030 se nabídka rozšíří nejméně o tři další čisté elektromobily, které budou cenově a velikostí pod úrovní modelu Enyaq iV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám