Hlavní obsah

Pětimetrové kupé od Mercedesu je venku, umí se řízeně naklánět v zatáčkách

Novinky, maž

Stalo se již tradicí, že Mercedes z luxusního sedanu třídy S odvozuje i dvoudveřové kupé. Nový model už nemá v názvu písmena CL, nýbrž pouze S Coupé, aby se více zdůraznila návaznost na luxusní třídu S. První poválečné velké kupé stuttgartský výrobce předvedl v roce 1952, poslední variace se ukáže za pár týdnů na ženevském autosalonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Mercedes-Benz třídy S Coupé Video: Mercedes Benz

 
Článek

Jedno z největších kupé na světě na délku měří 5027 mm, je široké 1899 mm a vysoké 1411 mm. Rozvor náprav má hodnotu bezmála tří metrů - 2945 mm je hodnota, na kterou jsou vzadu zvyklí majitelé luxusních sedanů. Kola mají rozměr nejméně osmnáct palců, k dostání jsou ale i „dvacítky“.

Pod kapotou S Coupé je výhradně osmiválcový motor, později se nabídka motorů rozšíří o sportovní verzi AMG. Zatím není jisté, zda se pod kapotou neobjeví i šestiválec, nic menšího ale toto obrovité kupé pohánět nebude. Zatím jedinou verzi S 500 Coupé pohání 4,6litrový V8, který ze sebe vydává až 455 koní (335 kW) a 700 Nm.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz třídy S Coupe (2014)

Kamera žehlí nerovnosti a nastavuje sklon tlumičů

Techniku nabízí kupé spřízněnou s třídou S, ať už v oblasti bezpečnostních či komfortních prvků. Za zmínku stojí systém, který upravuje natavení tlumičů na základě údajů z kamery, premiérou je i systém pro řízené naklánění v zatáčkách při jízdě po okresních silnicích.

BEZ KOMENTÁŘE: Mercedes S-Class Coupé S500 interiérVideo: Mercedes Benz

Systém pomocí kamery zjistí, jak vypadá následující zatáčka (objektiv „vidí“ až do vzdálenosti 15 metrů) a poté na základě aktuální rychlosti a poloměru zatáčky upraví sklon tlumičů v rozsahu až 2,5 stupně. Díky tomu by tohle velké (a patrně i těžké) kupé mělo na technických silnicích jezdit komfortněji a lehčeji. Systém funguje v rychlostech 30 až 180 km/h.

Přední světla využívají výhradně diod, na přání zde můžete mít 47 krystalů Swarovski, přičemž 17 krystalů je určeno pro denní světla, zbývající pro odbočovací světla.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz třídy S Coupe (2014)

Ceny budou známy v dubnu, kdy začnou předobjednávky, podle Jana Kuhna z českého zastoupení se první vozidla k zákazníkům dostanou na přelomu září a října. Světová premiéra nového S Coupé proběhne začátkem března na ženevském autosalonu.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz třídy S Coupe (2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám