Hlavní obsah

Pařížské hvězdy a hvězdičky: přehled novinek

Právo, Jaroslav Šimek
PAŘÍŽ

Přinášíme souhrnný přehled světových premiér z aktuálně probíhajícího pařížského autosalonu. Ve Francii nechybí žádný ze světových výrobců a odehrají se zde desítky světových premiér.

Článek

Renault Laguna Coupé patří ke skutečným ozdobám letošního pařížského autosalonu. Předurčují ho k tomu čisté linie karosérie s patřičnou dávkou elegance. Vůz o délce 4640, šířce 1830 a výšce 1430 mm o rozvoru 2690 mm vstupuje do společnosti BMW 3 Coupé, Peugeotu 407 Coupé a Audi A5.

Z pohonných jednotek padla volba na šestiválce: benzínový o objemu 3,5 l (240 k) a turbodiesel 3.0 dCi (235 k), jejichž sílu bude přenášet na přední kola šestistupňová samočinná převodovka s možností manuálního řazení. K dispozici také bude aktivní podvozek Active Drive s říditelnou zadní nápravou.

:. Technický základ sdílí Laguna Coupé se svými sourozenci - sedanem a kombi.

Hyundai i20

Nový vůz Hyundai i20 vyjede na evropský trh v příštím roce. Elegantní pětidveřový automobil má větší rozvor než jeho předchůdce Getz, jenž příznivě ovlivnil i velikost interiéru s velkorysou úrovní standardního vybavení. Prezident firmy Hyundai Motor Europe Kun Hee Ahn uvedl, že „model i20 byl navržen a vyroben tak, aby uspokojil evropské potřeby a vkus“. Vůz spadá do rychle se rozvíjejícího segmentu sub-kompaktních aut.

:. Konkurent Fabie, Hyundai i20

Jihokorejský Ssang-Yong: kompaktní SUV

Ssang-Yong C 200 je svědectvím, že v jihokorejské automobilce naplno pokračuje vývoj nových modelů. V Paříži je zatím k vidění koncept tohoto vozu, produkční verze bude odhalena příští rok na jarním ženevském autosalonu. Jedná se o městské kompaktní SUV s dvoulitrovým motorem a šestistupňovou manuální převodovkou, které má splňovat emisní standardy EURO V.

Honda sází na hybridní auta

Honda Insight je dalším pohledem do budoucnosti hybridních aut. Ta ostatně tato automobilka považovala vždy za vhodný „most“ na cestě k vozidlům poháněným palivovými články.

:. Novinkou u Hondy je i malý Jazz.

Koncept Insight je stylistickou inspirací produkční verze, která se dostane v Evropě do prodeje v roce 2009. Otevře přístup k hybridním technologiím většímu počtu zájemců.

Chevrolet vstupujme mezi sedmimístné

Studie Orlando signalizuje nástup Chevroletu do segmentu sedmimístných kompaktních MPV. Zároveň výstavní koncept rozvíjí nový designérský jazyk značky. Ověřuje možnost propojení SUV stylingu, rodinného vozu a kombi do jediného vozu.

Jako pohonná jednotka slouží dvoulitrový turbodiesel Chevrolet o výkonu 110 kW.

:. Studie Chevroletu Orlando

Také Peugeot koketuje s hybridy

Koncepční vůz Peugeot Prologue je hybridem nové generace, který zároveň poodkrývá vizi nového typu vozů. Prologue, předznamenávající budoucí trendy, nabízí pokrokovou kombinaci nápadů v několika rovinách: jeho architektury, stylu, vnitřního prostředí, modularity, originální hightech výbavy a hybridní technologie nové generace.

:. Peugeot Prologue - koncept

A právě tato technologie nové generace umožňuje nečekaný výkon 147 kW

spojený s mimořádně nízkými emisemi CO2: 109 g/km v kombinovaném provozu či nulové v elektrickém režimu.

C3 Picasso - jeden z hezkých

K nejlíbivějším modelům patří na autosalonu podle reakcí veřejnosti Citroën C3 Picasso. Je to už šestý přírůstek mezi MPV této značky. Čím šokuje? Především ztvárněním karosérie s originální stylizací. Ale pak také tím, že čtyřmetrový vůz nabízí zvlášť prostorný interiér vyúsťující v úctyhodný 500litrový zavazadelník.

:. Přední světlomety - inspirace u většího C5 se nezapře.

Bestseller VW - Golf

Volkswagen přichystal velkou premiéru v podobě svého bestselleru – golfu už šesté generace. Na svět ho doprovází čistý a efektní design. Interiér oplývá mimořádně dobrou akustikou a vysokou úrovní komfortu. Inovativní motory a převodovky snižují spotřebu až o 28 procent.

Zároveň vstupují do hry asistenční systémy, jako je adaptivní podvozek (DCC) či automatická kontrola vzdálenosti (ACC). Mezi celou řadou bezpečnostního zdokonalení a výbavy vozu je i sedm airbagů včetně kolenního. Na český trh bude VW Golf VI uveden v lednu příštího roku.

:. Volkswagen Golf šesté generace

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se dostat na pařížský autosalon

V sobotu se otevřou brány autosalonu v Paříži pro širokou veřejnost. Výstava automobilů potrvá až do 19. října. Pokud se do Francie chystáte, určitě využijete...

Mitsubishi tasí Colt se vzhledem Lanceru

Mitsubishi v Paříži ukázalo nový Colt ve třídvéřovém a pětidvéřovém provedení. Kromě tří základních motorů bude k dispozici i benzínový agregát se 150 koňmi...

Výběr článků

Načítám