Hlavní obsah

Paříž chce zavřít centrum pro auta už příští rok. Rezidenti mají mít výjimku

Pařížská radnice zvažuje uzavření centra města pro dopravu s výjimkou rezidentů, zásobování, cyklistů, MHD či taxíků. Aktuální návrh, ke kterému se mohou Pařížané vyjadřovat, počítá se zavedením opatření v roce 2022.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chcete-li se projet autem centrem Paříže – ono tedy není moc o co stát, provoz je tam nesmírně hustý, ale různí lidé mají různé záliby – měli byste si pospíšit. Může se stát, že už v roce 2022 budou mít auta – včetně elektromobilů – zásadně omezen vjezd do centra města. Oblast odpovídá prvním čtyřem obvodům spolu s částmi 5., 6. a 7. obvodu.

Neznamená to nicméně, že do těchto oblastí nebudou smět vjíždět žádná auta. Zákaz je navrhován tak, že nebude platit pro rezidenty, místní podnikatele, taxíky nebo osoby se sníženou pohyblivostí. A samozřejmě budou mít vjezd umožněn cyklisté a vozy hromadné dopravy.

Podobné snahy se čas od času objeví i v Praze, ale většinou se zastaví u faktu, že naše hlavní město nemá pořádné objízdné trasy. Navrhovaná oblast v Paříži, jak ukazuje mapka, je lemována širokými ulicemi, byť to nejsou kapacitní komunikace, jak je chápeme u nás.

Modré zóny v Praze fungují 25 let. Nápad regulovat parkování je však starší

AutoMoto

Městská rada si od plánu slibuje čistší, ekologičtější, klidnější a bezpečnější město. Zve nicméně místní obyvatele, aby se k plánu vyjádřili – začalo se o něm hovořit v tomto týdnu a zatím nic není jisté, nejsou na světě ani detaily, jak by např. mohl vnuk dovézt babičce autem novou ledničku.

Rada nicméně plán označuje za „součást hnutí za získání prostoru určeného autům zpět pro nové, uživatelsky přívětivé a méně znečišťující užití”. Co je na chůzi či bicyklech nového, nám nicméně není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám