Hlavní obsah

Opalovací krém může poškodit vaše auto, hlásí Ford

S letním počasím začínáme používat opalovací krémy, a to tím spíš, čím víc se vyskytujeme na slunci. Majitelé kabrioletů tedy v podstatě pořád - na silnici není moc kam se před sluncem schovat. Právě interiéry automobilů ale při kontaktu s opalovacími krémy trpí, píše automobilka Ford.

Ford testuje odolnost interiéru opalovacím krémůmVideo: Ford

 
Článek

Substance, které mohou podle Fordu poškodit interiér auta, nejsou jen opalovací krémy, ale třeba i v poslední době populární antibakteriální gely na ruce nebo repelenty. „I na první pohled neškodné produkty můžou způsobit problémy, když se dostanou do kontaktu s povrchy stokrát, tisíckrát za rok,” uvádí Mark Montgomery, materiálový inženýr v evropské divizi Fordu.

Z opalovacích krémů to jsou hlavně oxidy titanu, které můžou reagovat s plasty a přírodními oleji v kůži, a to zejména v horkém počasí. V repelentech proti hmyzu to zase je diethyltoluamid, často používaná účinná látka.

„Měli jsme případy neobvykle velkého opotřebení v Turecku. Přišli jsme na to, že by za tím mohl stát etanol – a tamní velmi populární antibakteriální gel obsahoval 80 % etanolu, mnohem víc, než jsme kdy viděli,” vzpomíná jiný materiálový inženýr Richard Kyle.

Co je na tom podstatné pro vývoj interiérů aut? Podle toho, co používají zákazníci, se vyvíjí ochranná chemie pro povrchy auta – a ty tak déle vydrží. Interiéru vašeho auta zase prospěje, když ho budete pravidelně čistit – pečlivě, nikoliv jen vyklepat koberce – a například kůži ošetříte speciálním přípravkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám