Hlavní obsah

Octavii RS nově nabízí Škoda jako čtyřkolku, ale jen pro naftové DSG

Novinky, maž

Na frankfurtské výstaviště přijel pouze derivát octavie RS 230 s větším výkonem a předním samosvorným diferenciálem. Aby to dieselové octavii RS nebylo „líto”, má pro ni nově výrobce verzi s pohonem všech čtyř kol.

Foto: Škoda Auto

Všimněte si malého znáčku 4x4 vlevo dole pod registrační značkou. Jinak 4x4 verzi Octavie RS nerozeznáte.

Článek

Je to vůbec poprvé, kdy octavia RS ve své třígenerační historii dostala pohon všech kol. Má to však nemalé omezení: musí jít o dieselovou verzi a navíc ještě výhradně s automatickou převodovkou DSG. Čtyřkolku můžete mít jak v karosářské verzi liftback, tak kombi.

Proti verzi s pohonem jen přední nápravy bude čtyřkolka rychlejší: stovku umí za 7,6 sekundy, to je o 0,6 s lépe než provedení s TDI motorem a dvouspojkovou převodovkou. Budete ovšem nepatrně pomalejší, základní provedení jede 230 km/h, verze 4x4 v dieselovém er-esu „jenom” 228 km/h.

Čtyřkolka je o trochu žíznivější: výrobce udává 4,7 l u verze 4x2, čtyřkolka má kombinovanou spotřebu o 0,2 l horší. Ale všem zákazníkům, kteří nejsou naivní, je jasné že to jsou pouze orientační, normovaně naměřené hodnoty, které se od reality liší.

Rozhovor o Octavii RS s vedoucím vývoje podvozku a agregátu ve Škoda Auto Martinem HrdličkouVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám