Hlavní obsah

Nový Volkswagen Touareg oficiálně: dieselová V8 a natáčení zadní nápravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen Touareg třetí generace vstoupí do prodeje v Evropě se dvěma dieselovými šestiválci, následovanými benzínovou V6 a dieselovou V8. Později přijde i plug-in hybrid, který na elektřinu ujede 58 km. Má noční vidění, natáčení zadní nápravy a aktivní příčné stabilizátory a do kufru se vejde 810 litrů nákladu před sklopením sedaček. Novinka byla právě představena v Pekingu.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg nebude mít pod kapotou motory vhodné do sekačky na trávu.

Článek

Zemí SUV zaslíbenou se zdá býti Amerika, přesto Volkswagen neodhalil nový Touareg na autosalonu v New Yorku, nýbrž při prezentaci zcela mimo autosalony v hlavním městě Číny, Pekingu. Právě v Číně totiž lidé prý přesedají ze sedanů, hatchbacků a kombíků do SUV v současnosti nejvíce.

Jeden z prototypů touaregu tam dokonce za účelem představení dojel z Bratislavy po vlastní ose. Byl samozřejmě maskovaný a za volantem seděl specialista na dlouhé trasy Rainer Zietlow. Ujel celkem zhruba 16 500 kilometrů. [celá zpráva]

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

Ostatním SUV Volkswagenu není podobný jako vejce vejci

Nový touareg se nepodobá teramontu a atlasu tak moc, jak by jeden očekával. V nasávacích otvorech po stranách nárazníku můžeme vidět náznak T-Rocu, ale samozřejmě je maska chladiče mnohem větší, prominentnější. Je spojená se světly a docela jí to sluší.

Oproti teramontu, ale i tiguanu je také zadní sklo o něco víc skloněné, jako u prémiových kombíků. Na to navazuje i linka C-sloupku, takže zadní dveře mají tvar spíš jako u hatchbacku.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

Kabina je luxusní, má představovat vzor pro budoucnost

V interiéru čekejme dřevo, sklo a kůži; touareg má být především luxusním autem. Samozřejmostí je 12” digitální přístrojový štít, vedle kterého je 15” displej infotainmentu, opticky s přístrojovým štítem spojený, podobně jako u nového pola. [celá zpráva]

To stejné to však údajně není. Volkswagen prezentuje rozhraní řidiče jako Innovision Cockpit a v touaregu je jeho premiéra. Onen 15” centrální displej však standardní výbavou nejspíš nebude – tisková zpráva hovoří o „nejvyšším infotainmentu Discover Premium”.

Pomocí patnáctipalcového displeje si může řidič upravovat veškeré nastavení vozu – komfort, jízdní vlastnosti i asistenty. Je to prý smartphone na kolech, který se přizpůsobuje uživateli, a „již dnes představuje vzor pro digitální interiér zítřka”, dočteme se také v tiskové zprávě.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

Pod kapotou šestiválcové a osmiválcové motory

Nový touareg byl rovnou vyvíjen i jako plug-in hybrid. V tomto provedení nabízí kombinovaný výkon 367 koní a dojezd čistě na elektřinu je 58 kilometrů. Jaký je výkon elektromotorů samotných, zatím oznámeno nebylo.

Do prodeje na evropských trzích touareg vstoupí se dvěma dieselovými šestiválci, a to o výkonu 231 a 286 koní. O něco později přijde benzínová V6 o 340 koních a dieselový osmiválec, který nabídne 421 koní. Kdy má na evropské trhy vstoupit zmíněný plug-in hybrid, zatím není jasné.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

Stran zajímavých technických řešení není touareg nepodobný novému Porsche Cayenne. Nabídne např. natáčení zadní nápravy a elektromechanicky ovládané příčné stabilizátory pro snížení bočních náklonů v zatáčkách. Cayenne nabízí totéž. Také dostane světlomety LED Matrix, označené u Volkswagenu „IQ.Light”, a head-up displej. [celá zpráva]

Noční vidění, obří zavazadelník a nižší hmotnost díky hliníku

Jedním z asistenčních systémů vozu je noční vidění, které používá dvě infrakamery a na displeji ve voze označí lidi nebo zvěř, které by řidič-člověk mohl ve tmě přehlédnout. Zajímavý systém je také hlídač provozu křížícího dráhu vozu, který řidiče varuje, hrozí-li např. kolize s autem přijíždějícím z vedlejší silnice.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

A konečně jeden z údajů, na které český zákazník čeká nejvíce – objem zavazadelníku. Nový touareg oproti tomu stávajícímu narostl do šířky a délky, což znamená i nárůst objemu kufru – o 113 litrů na 810 litrů základního objemu. Druhý netrpělivě očekávaný údaj, spotřeba paliva, zatím oznámen nebyl.

Karoserie touaregu je i přes větší rozměry o 106 kg lehčí než u předchůdce, a to díky hliníku, který tvoří 48 % konstrukce. Zbylých 52 % připadá na různé ocele. Celková hmotnost vozu zveřejněna prozatím nebyla, ale očekávejme něco v blízkém okolí dvou tun.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Touareg - oficiální foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám