Hlavní obsah

Nový americký hypersport míří za titulem nejrychlejšího auta světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O SSC Tuatara se píše už dlouho - extrémně silné, extrémně rychlé, možná překoná magických 300 mil v hodině, tedy 482 km/h. Má jich být vyrobena stovka a zřejmě první kus se ukázal na autosalonu ve Filadelfii.

Produkční SSC TuataraVideo: SSC North America

 
Článek

Projekt SSC Tuatara začal v roce 2009, když se ještě vyráběl model Ultimate Aero. Vývoj zabral deset let - až loni se začalo hovořit o prvním hotovém autě pro zákazníka z celkem stovky plánovaných kusů.

Foto: SSC North America

Produkční SSC Tuatara

První kus měl být předán loni v létě, konkrétně na výstavě The Quail v rámci Týdne aut v kalifornském Monterey. Veškeré zmínky o plánovaném předání říkaly, že auto předáno bude. Samotný akt předání anebo konkrétní auto ale nikdo neviděl.

Foto: SSC North America

Gigantické křídlo nepotřebuje, má malé výklopné. Všimněte si i ploutví na zádi.

Jestli k němu opravdu došlo, je tedy otázkou. Tím spíš, když automobilka SSC North America nyní, o půl roku později, opět mluví o prvním kuse ze stovky, který převzal první zákazník.

Foto: SSC North America

Interiér není zrovna vrcholem luxusu, ale Tuatara taky není luxusní auto. Pozoruhodná jsou okna dveří, volně přecházející do střechy.

Podle tiskové zprávy je jím Larry Caplin z Filadelfie a vůz se skutečně ukázal na autosalonu v tomto americkém městě, který běží až do 17. února. Přítomnost vozu ukazuje i video od organizátora autosalonu.

Vypadá to tedy, že se Tuatara konečně dostala k prvnímu zákazníkovi. Za kolik peněz, není známo, nicméně víme, že Tuatara má 5,9l přeplňovaný osmiválec, který vyvine až 1773 koní, pokud natankujete palivo E85. Takový výkon má vozu stačit k překonání třísetmílové rychlosti, tedy 482,8 km/h.

Foto: SSC North America

Osmiválec dává až 1773 koní, když natankujete palivo E85.

V minulosti, když rychlostní rekord ještě držel Koenigsegg Agera RS s hodnotou 444,6 km/h, se o Tuataře hovořilo jako o budoucím nejrychlejším autě planety. Nyní však tento titul drží Bugatti Chiron Super Sport 300+ s rychlostí 490,5 km/h.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám