Hlavní obsah

Nové Volvo S40: kompaktní čtyřkolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Volvo představí v září na Mezinárodním autosalonu ve Frankfurtu inovovanou verzi sedanu S40, ve kterém mají být využity revoluční designové prvky interiéru. Vůz se má zařadit do čela své třídy nejen svými jízdními vlastnostmi, ale hlavně úrovní bezpečnosti.

Foto: HZS OLK

Hořící svíčka na adventním věnci vloni na Silvestra málem připravila o dům stařenku z Prostějova

Článek

Zcela nové Volvo S40 nahradí na trhu "staré" S40, které je v prodeji již od roku 1995. Automobilka Volvo tak začíná s inovací vozů s typovým označením "S". Následovat mají objemnější S60 a S80. Samotné Volvo S40 má navázat na úspěch modelu XC90 [test], jenž přepsal standardy třídy SUV.

:. Volvo chce inovovaným modelem S40 zasáhnout především mladou generaci

Rozpínající se švédská automobilová značka chce pojetím nového S40 oslovit převážně mladou generaci zákazníků. Odpovídá tomu technická vybavenost vozu, který je osazen pětiválcovým benzínovým motorem T5 o výkonu 162 kW (220 koní). K dispozici je však i méně výkonná čtyřválcová verze dávající výkon 100 kW (136 koní).

Volvo S40 T5 je možné vybavit technologií AWD, která zajišťuje elektronickou kontrolu pohonu všech čtyř kol. Vůz je vybaven šestistupňovou manuální převodovkou a od roku 2004 bude k dispozici další čtyřválcový benzínový motor.

:. Volně uchycený centrální panel ve Volvu S40

Revoluční je podle vedení Volva nový prvek v interiéru vozu. Jde o volně uchycený centrální ovládací panel, který je první svého druhu v automobilovém světě. "Centrální ovládací pult je designovou ikonou nového Volva S40," řekl Henrik Otto", designový ředitel Volvo Cars.

Pro rok 2004 má být na světové trhy vyvezeno 70 000 vozů, přičemž celých 20 000 je určeno pro americký trh, který je největším spotřebitelem automobilů na světě. V roce 2003 se Volvo S40 bude prodávat pouze ve Švédsku. V první polovině příštího roku pak bude představen sportovní "kombík" Volvo V50.

Reklama

Související témata:

Související články

Volvo prohrálo spor s illinoiským muzeem

Na konci května prohrála automobilka Volvo, patřící koncernu Ford Motor Company, spor s automobilovým muzeem Volo Auto. Muzeum si totiž v roce 1997 nechalo...

Výběr článků

Načítám