Hlavní obsah

Nová Škoda Superb odhalena, vůbec poprvé jezdí i na elektřinu

Právo, Milan Lažanský, Bratislava

V Bratislavě představuje Škoda zmodernizovaný Superb. Jedná se o decentní facelift, který se třeba interiéru dotkl jen minimálně. Ovšem přináší dva důležité prvky - plug-in hybridní pohon a matrixové světlomety.

Nová Škoda Superb odhalenaVideo: Škoda

 
Článek

Po několika únicích a upoutávkách si konečně můžeme prohlédnout inovovaný Superb. Třetí generace vlajkové lodi je na trhu od roku 2015, takže na modernizaci je ideální čas. Jedná se také o příležitost zavést do portfolia novou důležitou motorizaci.

Foto: Škoda

Veřejných dobíjecích stanic v Česku stále není dostatek, plug-in hybrid je ale nutně nepotřebuje.

Říkejte nám iV

Elektrická ofenziva Škody má jméno iV („v” jako vozidlo), a je tomu tak i u Superbu. Nová plug-in hybridní verze kombinuje zážehový čtyřválec 1,4 TSI. Společně s elektromotorem nabídne systémový výkon 160 kilowattů, tedy 218 koňských sil. Vůz umí jet čistě na elektřinu, a to až 55 kilometrů dle přísnějšího režimu WLTP.

Foto: Škoda

Verze Laurin a Klement má více chromovaných doplňků.

Díky tomu, že jde o takzvaný plug-in hybrid, můžete dobíjet nejen motorem nebo rekuperací brzdné energie, ale i ze zásuvky. Škoda uvádí, že z běžné domácí zásuvky se baterie nabije například pohodlně přes noc. Pokud se nabíjí pomocí wallboxu s nabíjecím výkonem 3,6 kW, trvá nabití 3,5 hodiny. Konektor nabíjecího kabelu se nachází pod krytkou v masce chladiče.

Lithium iontová baterie je uložena v podlaze před zadní nápravou. Objem zavazadlového prostoru činí u karosářské verze liftback 485 l, u verze kombi 510 l. Objem palivové nádrže činí 50 l. Identifikačním znakem plug-in hybridní varianty je plaketa iV na pátých dveřích. Zvukový generátor E-noise vydává během jízdy speciální zvuk, který s předstihem upozorní chodce a cyklisty, že se k nim blíží vůz jedoucí v elektrickém režimu.

Foto: Škoda

Na zádi je nápis místo loga a nové svítilny.

Foto: Škoda

Nechybí ani verze Sportline.

V nabídce Superbu i po modernizaci krom verze iV zůstává pět motorizací. Dva dvoulitrové diesely mají 110 a 140 kilowattů, zážehová nabídka začíná patnáctistovkou TSI o výkonu 110 kW a pokračuje dvěma dvoulitry se 140 kilowatty a 200 kW.

Nejen nová světla

Facelift Superbu poznáte podle nových nárazníků, vpředu jsou světlomety odlišného tvaru, které mohou mít i funkci vykrývání okolního provozu, takzvaný matrix. Zadní Full LED světla jsou propojena chromovou lištou. Uvnitř najdete nové materiály a inovovaný infotainment s pokročilými on-line funkcemi. Rovněž také digitální kokpit.

Foto: Škoda

Uvnitř najdete nové materiály, infotainment a digitální přístrojový štít.

Co se týče tradičních „simply clever” řešení, jsou tu tři nové. Nový zvětšený box na mobilní telefon umožňuje bezdrátové nabíjení chytrých telefonů a bezdrátové připojení k vnější anténě. Poprvé u značky je k dispozici také prostorový organizér v zavazadlovém prostoru pod dvojitou podlahou, sestávající z dělené nízké přihrádky zabezpečující převoz různých věcí. Kromě toho ještě přibyl flexibilní organizér s posuvnou zajišťovací tyčí na dvojité podlaze, který je dodáván na přání.

Novinka bude na českém trhu na konci tohoto roku za zatím nezveřejněné ceny.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Superb Combi SportLine 2.0 TSI

Reklama

Výběr článků

Načítám