Hlavní obsah

Nominované vozy na cenu Car of the year 2006

Novinky, Andrej Poliak
PRAHA

Loni se evropským Autem roku 2005 (Car of the year) stala hybridní Toyota Prius. Porotci ji vybrali z celkem 32 přihlášených vozů. O prestižní cenu pro rok 2006 se uchází 29 vozů. Jsou mezi nimi i trojčata z Kolína, která jsou nominována jako jeden vůz.

Článek

Největší zastoupení v nominacích má Mercedes-Benz, který bude chtít uspět s modely B-class, ML a S-class. Německá automobilka má za 42. let trvání ankety na svém kontě jeden titul, dvě druhá a tři třetí místa. Naposledy se do finálové sedmičky Mercedes-Benz prosadil v roce 1994 s modelem C. Skončil třetí. Automobilem roku se v roce 1974 stal model 450S. Dva zástupce v nominacích mají Nissan (Murano, Pathfinder), Peugeot (107, 1007), Suzuki (Grand Vitara, Swift) a Volkswagen (Fox, Passat).

Mezi nominované vozy se vešel i Ssang Yong Rodius. Je to patrně historicky první nominace této korejské automobilky. Uvidíme, jak tento zvláštní automobil zaujme evropské motoristické novináře, kteří jsou členy poroty. Z asijských automobilek jsou na nominační listině dále Daihatsu (Sirion), Toyota (Aygo), Hyundai (Sonata), Kia (Rio), Nissan a Suzuki.

Na svůj první triumf stále čeká automobilka BMW. Její modely skončily třikrát na druhém a jednou na třetím místě. Naposledy v roce 1987, kdy finálovou trojici uzavírala sedmičková řada. Loni se do finále probojovala s jedničkovou řadou.

Zcela bez šancí na postup není Alfa Romeo se svým modelem 159. Nástupce úspěšné řady 156, která se stala Autem roku 1998. Do té doby získala italská automobilka pouze dvě třetí místa za modely 1750 v roce 1969 a Alfetta o čtyři roky později. Úspěchu 156 v roce 2001 ještě jednou zužitkovala řada 147, která se v těsném souboji s Fordem Mondeo stala Autem roku. Mondeo získalo 237 bodů, italský plnokrevník byl pouze o bod lepší. Na třetím místě tehdy skončila Toyota Prius s 229 body.

Nominované vozy Car of the year 2006

BMW 3

Kia Rio

Lexus GS

Mazda5

Mercedes-Benz B-class

Mercedes-Benz ML

Mercedes-Benz S-class

Nissan Murano

Nissan Pathfinder

Opel Zafira

Peugeot 1007

Porsche Cayman

Range Rover Sport

Renault Clio

Ssang Yong Rodius

Seat Leon

Suzuki Grand Vitara

Suzuki Swift

Volkswagen Fox

Volkswagen Passat

Reklama

Související témata:

Související články

Evropským autem roku 2004 se stal Fiat Panda

Mezinárodní porota evropské ceny Car of the Year složená z 58 novinářů dvaadvaceti evropských zemí vybrala Auto roku. Po osmé v historii této novinářské ankety...

Evropským autem roku 2005 je Toyota Prius

Králem mezi automobily v Evropě se pro rok 2005 stal hybridní vůz Toyota Prius. Japonská automobilka si tak po titulu z roku 2000 pro Yaris připsala druhý...

Výběr článků

Načítám