Hlavní obsah

Nissan v Ženevě odhalí kočovníka jménem Qashqai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nissan přiveze na březnový autosalón ve švýcarské Ženevě studii vozu pro aktivní využití nejen volného času. Qashqai nabízí dostatečný vnitřní prostor s variabilním uspořádáním při zachování vnějších rozměrů v rozumných dimenzích.

Foto: Jana Matějíková

Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku

Článek

Studie Qashqai je prvním konceptem, který vyjel z nového evropského designérského centra Nissanu, které bylo otevřeno v lednu 2003 v Londýně. Zaměstnává více než 50 designérů, modelářů a dalších pracovníků. Hlavním úkolem této vývojové líhně je vytvoření Nissanů pro evropský trh.

Designéři brali při vytváření Qashqai v potaz měnící se životní styl lidí, kteří stále častěji chtějí vůz všestranných kvalit. Po svém novém voze totiž požadují nejen spolehlivost a praktičnost v denním provozu, ale i jedinečnost. Chtějí totiž vůz, který vybočuje z řady stávající nabídky multifunkčních vozidel.

Qashqai - druh nomádského koberce.
Perské koberce se dělí na městské a nomádské (kočovné). K jejich tkaní se používá hedvábí, vlna a bavlna a podle jednotlivých oblastí se také rozeznávají jejich typy (isfahán, tabríz, kaspický mashed, balučský kerman, kashan, z nomádských pak qashqai a bakhtiari.)

Studie Qashqai by podle automobilky měla zaujmout především mladší obyvatele měst, kteří si po celotýdenní práci chtějí užít víkendové volno útěkem z městské zástavby do přírody. Uspořádání interiéru proto slibuje dostatečnou variabilitu pro převoz horských kol či dalšího vybavení pro zábavu a relaxaci. Exteriér vozu pak kráčí ve stejných šlépějích, jako současné vozu Micra, 350Z či Primera.

V Ženevě Nissan kromě Qashqai rovněž představí rallyeový speciál, za jehož volantem na letošním Dakaru usedli Colin McRae, Ari Vatanen a Giniel de Villiers. S Nissanem se jim podařilo vyhrát čtyři etapy. Vedle těchto dvou vozů budou k vidění i Micra, X-TRAIL, 350Z a Primera.

Reklama

Výběr článků

Načítám