Hlavní obsah

Nejrychlejší žena na čtyřech kolech už absolutní rekord nepřekoná

Jessi Combsová, rodačka z Rapid City v Jižní Dakotě, chtěla být celý život závodnicí. Tento sen se jí splnil, ale stal se jí také osudným - v úterý 27. srpna zemřela při pokusu vytvořit nový světový rekord žen v rychlosti jízdy autem.

Foto: Profimedia.cz

Jessi Combsová na fotce z roku 2013

Článek

Záchranné složky přijaly v úterý odpoledne pacifického letního času hlášení o nehodě v poušti Alvord v Oregonu. Podle volajícího havarovalo raketové auto. Byl to vůz, ve kterém se Jessi Combsová snažila překonat rychlostní rekord žen. Při nehodě zahynula.

Onen rekord, který chtěla pokořit, měl hodnotu 825,127 km/h a vytvořila ho v roce 1976 Kitty O’Neilová, a to právě na poušti Alvord s tříkolkou, poháněnou peroxidem vodíku.

Foto: Profimedia.cz

V tomhle autě stanovila Jessi Combsová v roce 2013 svůj rekord na čtyřech kolech.

Jessi Combsová držela svůj vlastní rychlostní rekord, a to s automobilem o čtyřech kolech. Jela rychlostí 642,054 km/h a dosáhla ho v roce 2013. Nyní chtěla překonat jak tohle číslo, tak starý absolutní rekord.

„Lidé říkají, že jsem šílená. Já říkám, děkuji,“ napsala Combsová před několika dny na Instagram v souvislosti se včerejším pokusem o rekord. Příčina nehody, která se jí stala osudnou, je zatím předmětem vyšetřování.

Oněch 642 km/h není jejím jediným úspěchem. Největší slávy dosáhla v závodech americké série Ultra4, ve které jezdí terénní buginy. První místa získávala v různých třídách v letech 2014 a 2016. V letech 2011 a 2015 byla druhá v závodě Baja 1000 a v roce 2015 také dojela v pouštní Aicha des Gazelles v Maroku první mezi těmi, co jeli poprvé, a desátá celkově.

Kromě rychlých kol se věnovala i televizní práci, např. patřila k moderátorům slavné show Mythbusters (Bořiči mýtů) . Z dalších show stojí za zmínku Overhaulin’ (Předělávání) a The List: 1001 Car Things To Do Before You Die (Seznam: 1001 věcí, které byste měli zažít s auty, než zemřete). V letech 2011 až 2014 patřila k moderátorkám show All Girls Garage (Holčičí garáž), ve které ženský tým opravoval a upravoval nová i historická auta.

Manuální práce nejen s kovem a svářečkou také patřily k jejím vášním. Podobný obor studovala i ve Wyomingu – výrobu šasi, výrobu hotrodů a čalounění interiéru. Školu dokončila jako nejlepší ze své třídy.

Zemřela 27. srpna 2019 ve věku 39 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám