Hlavní obsah

Nejlepší auto na světě podle Jeremyho Clarksona? Za roky svůj názor nezměnil

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeremy Clarkson je mužem odvážných, tvrdých a často i měnících se názorů. Když se ho ale zeptáte na nejlepší auto, které řídil, už pěkných pár let má jednoznačnou odpověď. Zároveň to ale neznamená, že by bylo dokonalé.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Jeremy Clarkson na snímku z února 2016

Článek

Bývalý moderátor pořadu Top Gear a hlavní postava série The Grand Tour je rovněž i spoluzakladatelem sociální sítě Drive Tribe. Platforma pro milovníky aut na sebe poutá sérií jednoduchých videí, po příspěvcích Jamese Maye přišla řada na vpravdě hospodský rozhovor s Clarksonem.

Jako automobiloví novináři se v redakci shodneme, že velmi častou neformální otázkou, kterou dostáváme, je tip na nejlepší auto, které jsme kdy řídili. Není divu, v rámci profese otestujeme desítky, možná až stovky, automobilových novinek ročně, abychom se k nim poté mohli vyjádřit a podělit se o naše zkušenosti.

Foto: Lexus

Lexus LFA v provedení Nürburgring Package - první v Evropě

Clarkson to samozřejmě v ještě intenzivnější podobě dělá totéž a jistě také ví, jak ošemetná tato otázka je. Ovšem zřejmě se po uši zamiloval do Lexusu LFA. Japonský supersport přišel na trh přitom už v roce 2010, což je ve světě aut dost dlouhá doba.

Právě LFA označil Clarkson za to nejlepší auto, které měl v ruce, i když podle jeho slov „má příliš malou nádrž a zapínání pásů je složité”, nehledě na dalších „milion” chyb. Na autě však miluje zvuk atmosférického desetiválce o zdvihovém objemu 5,2 litrů a výkonu 560 koňských sil.

Už dříve po jedné epizodě Top Gearu na tohle auto nešetřil slova chvály v jednom ze svých sloupků. „Ve vysokých otáčkách zní jako milion prskavek zesílených přes mixážní pult AC/DC, to vše hodí do obličeje kohokoli, koho předjedete. Poté už si myslíte, že je konec, ale ono se to ještě stupňuje, načež je na řadě zatáhnout za pádlo a začít znovu,” tvrdí Clarkson.

„Zvuk toho desetiválce je vážně úžasný, to od elektromobilu nedostanete,” popíchl také v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám