Hlavní obsah

Nástupce Volva XC90 dostane čistě elektrickou verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké švédské SUV Volvo XC90 by mělo být v budoucnu i plně elektrické. Švédové se tak pustí do souboje velkých elektro-SUV. Alespoň to tak s odvoláním na vedení automobilky uvádí server Autocar. Novinka prý dorazí v horizontu dvou let.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Současné Volvo XC90

Článek

Spekulace se objevují ani ne rok poté, co Volvo připravilo pro svoje největší SUV XC90 facelift. I tak už ale chystají zcela novou generaci, která by měla podle Autocaru stát na inovované platformě SPA, na které staví současné vydání. Nová generace by měla na trh přijít v roce 2022.

O pohonných jednotkách zatím příliš slov nepadlo, ale generální ředitel Volva Håkan Samuelsson údajně potvrdil, že jeho kolegové už pracují na tom, že by XC90 měla elektrický pohon. Pravděpodobně ho v portfoliu doplní hybridní a plug-in hybridní agregáty.

Volvo hlásilo konec spalovacích motorů, nyní je ve hře spolupráce s Mercedesem

AutoMoto

To, že si Volvo s podobnými myšlenkami o elektrifikaci pohrává, není žádným tajemstvím, ale zajímavé že, že by nová XC90 měla údajně být plně připravena sama řídit, a to díky vyspělému systému semi-autonomního řízení.

Samuelsson to prý řekl s tím, že auto bude plně připraveno, pokud to včas povolí zákony. Systém bude ale údajně fungovat jen na dálnicích.

Další novinkou má být přesunutí výroby ze Švédska do amerického města Ridgeville v Jižní Karolíně, a to proto, že XC90 je na zámořském trhu tím vůbec nejprodávanějším Volvem. V obří fabrice se nyní vyrábí model S60 a Volvo věří, že v budoucnu bude umět továrna vytvořit ročně 150 tisíc kusů aut.

Slavný frankfurtský autosalon končí, v roce 2021 může být autoshow blíž Česku

Autosalon Frankfurt

Samuelsson se také údajně nechal slyšet, že Volvo potřebuje nutně rozšířit modelovou řadu 40 s tím, že si automobilka uvědomila nutnost vyrábět menší prémiový vůz.

Podle mnohých se bude jednat o crossover stojící na základu XC40 a podobnost bude hledat v konceptu 40.2 z roku 2016.

Foto: Volvo

Volvo 40.2

Reklama

Související témata:

Související články

První elektrické Volvo zaujme nejen výkonem

Volvo slibovalo, že se postupně obrodí a stane se ekologickou značkou. Diesely už vyškrtlo z nabídky a teď je tu první elektrické Volvo, které je na základu...

Výběr článků

Načítám