Hlavní obsah

Nápad k nezaplacení: brzdové světlo na helmu pro motorkáře

Základem každé bezpečné jízdy je dodržovat heslo „vidět a být viděn.“ A pokud se jedná o motocyklistu, platí to dvojnásob. A tak nový nápad brzdového světla na helmě vypadá jako super věc.

Brzdové světlo na helmě zlepší viditelnost motocyklistůVideo: BrakeFree

 
Článek

Každý motorista zná tu těžce rozdýchatelnou situaci, kdy auto nebo motocykl před ním zabrzdí a on si toho nevšiml z jakéhokoli důvodu. Pokud to je auto, může to dopadnout pomačkanými plechy. Pokud je to motorka, říká si to o pořádné těžké zranění.

Za projektem BrakeFree stojí Alex Arkhangelskiy z Kalifornie. Asi si říkáte, že to není nic světoborného prostě připojit na helmu brzdové světlo. Jenže tohle je opravdu něco navíc. Na rozdíl od mnoha jiných systémů, totiž BrakeFree není svázán mezi cestujícím a motorkou jakýmkoli drátem, jak tomu bývá u komunikačních systémů nebo krčního airbagu.

Méně drátů znamená větší volnost pohybu, což je na motorce to nejdůležitější. Navíc brzdové světlo se jednoduše nasadí na helmu a reaguje samočinně nejen na brzdění, ale i na další druhy decelerace, ať je to třeba podřazování nebo najetí do výmolu. Pokaždé, když řidičova hlava zaznamená brzdný pohyb, rozsvítí se brzdové světlo.

Foto: Indiegogo

BrakeFree

Samozřejmě že světlo funguje i jako klasické zadní světlo, takže tlumeně svítí pořád. Na helmě vydrží pracovat na jedno nabití až deset hodin provozu. Pak se celé jednoduše sejme (váží 170 gramů) a pomocí klasické nabíječky na mobil se nabije.

Na crowfundingovém serveru Indiegogo se nyní skládají lidé na start této zajímavé novinky. Přispět můžete i vy – od jednoho dolaru (pro dobrý pocit), přes 99 dolarů (jako jeden z prvních dostanete BrakeFree zdarma) až po 445 dolarů (za pět BrakeFree zdarma). Alex Arkhangelskiy už má skoro sedmdesát procent potřebných peněz na rozjezd výroby pohromadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám