Hlavní obsah

Nadšenec si dal při opravě záležet, starý vojenský speciál vypadá jako nový

V Čechách těch skutečných vojenských Humvee moc nenajdeme. V USA se pár těch pravých vojenských kousků ukrývá. Ale ty jsou tak zničené, že ani nestojí za řeč. Najdou se ale výjimky...

Foto: Hemmings

M998 HMMWV

Článek

Majitel z Baltimoru si pořídil tohle pravé a nefalšované americké HMMWV (M998 High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle), lidově řečeno Humvee. Dal si s ním tu práci, že jej kompletně celé opravil. Takhle to auto nevypadalo snad ani poté, co vyjelo z fabriky AM General.

Foto: Hemmings

M998 HMMWV z roku 1993

Foto: Hemmings

M998 HMMWV z roku 1993

Jde o speciál z roku 1993 s VIN #138933, s originálním benzínovým motorem 6,2 l GM, který má najeto 58 000 km. Z toho 3700 km najel tento majitel. Auto je prý v dokonalém stavu. Majitel podotýká, že svítí i všechna světla (tradiční nedostatek vojenských speciálů). Na jakékoli vojenské přehlídce by dokázalo zastínit jakýkoli jiný vůz. Doslova. Vždyť má za sebou má originální vlečňák M1101, který se normálně nesežene, protože stále v armádě pracuje. Přece jen vleku nevadí, kolik má najeto.

Foto: Hemmings

M998 HMMWV z roku 1993

Společně s autem dostane nový zákazník dvě náhradní pneumatiky a několik náhradních dílů. Cena je v přepočtu asi 890 000 Kč. K tomu je samozřejmě zapotřebí připočítat dovoz a clo, ale i tak vyjde auto na velmi pěkné peníze. Navíc tady v Evropě takových aut moc není. Možná by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

Co je HMMWV

V roce 1984 začala firma AM General produkovat na základě vítězného výběrového řízení nové vojenské automobily s označením High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle, zkráceně HMMWV. Ty nahradily hned několik dosud provozovaných zastaralých vozidel.

Zadání výběrového řízení bylo opravdu extrémně náročné. Auto muselo splnit naprosto neskutečné požadavky. Najíždělo se s ním na miny, testovala se jeho odolnost proti průstřelům, shazovalo se z lan vrtulníků… Auto má extrémní terénní schopnosti, které jsou dány robustní konstrukcí, prakticky úplnou absencí převisů, silným motorem a použitou technikou.

Foto: AM General

Testovací HMMWV

Do povědomí veřejnosti se dostal hlavně kvůli operaci Pouštní bouře v Perském zálivu, kde byl najednou hlavním hrdinou každodenních zpráv. Velký zájem nakonec podnítil firmu k výrobě terénní osobní verze Hummer H1.

Označení u tohoto modelu M998 znamená, že jde o dvoumístnou verzi. Druhů vozidel bylo vyráběno hned několik a lišily se kabinou, počtem uvezených osob, nástavbou, hmotností, ale i použitým motorem.

Nedávno vyšla zpráva, že společnost AM General bude civilní Hummer H1 opět vyrábět. je prý o něj zájem, takže volné výrobní kapacity může klidně jemu obětovat.

Anketa

Je Hummer nejlepší teréňák? Známkujte jako ve škole
1
54 %
2
2,9 %
3
7,6 %
4
2,9 %
5
32,6 %
Celkem hlasovalo 1929 čtenářů.

Reklama

Související články

Hummer H1 se bude znovu vyrábět

Za dobu služby pro americkou armádu a pro několik tisíc soukromníků se z Hummeru H1 stala legenda. Konec výroby v roce 2010 byl velmi oplakán. Výrobce se...

Výběr článků

Načítám