Hlavní obsah

Nadšenec jede s 80 let starým popularem po Británii ve stopách Karla Čapka

Novinky, maž

Automobilový nadšenec a autor několika knih o historii motorismu Zdeněk Vacek se ve voze Škoda Popular Roadster z roku 1937 vydal na cestu po místech, která český spisovatel Karel Čapek v roce 1924 popsal ve své knize Anglické listy.

Foto: Škoda Auto

Škoda Popular Roadster

Článek

Zhruba třítýdenní expedice, dlouhá 4 000 kilometrů, začíná a končí na českém velvyslanectví v Londýně. Cesta po Velké Británii je také připomenutím 80. narozenin modelu Popular. Ten se poprvé představil v únoru 1934.

Popular byl první škodovkou s páteřovým rámem (namísto do té doby používaného žebřinového rámu), motory s rozvodem OHV a vylepšenou technikou. V letech 1934 až 1946 bylo prodáno téměř 20 tisíc kusů.

Trasa Zdeňka Vacka vede po vybraných místech Čapkovy cesty. Vůz vyjel od velvyslanectví České republiky v Londýně a zastaví se mimo jiné v Cambridge, Edinburghu, na skotském ostrově Skye, v Glasgow, Bristolu a Liverpoolu. Do cíle – opět do Londýna – by měl vůz dorazit 11. června.

Škoda Popular Roadster z roku 1937 patří do sbírky zlínského soukromého sběratele Ladislava Samohýla. Auto hrálo i v oblíbeném televizním seriálu Četnické humoresky.

Foto: Škoda Auto

Škoda Popular Roadster

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám