Hlavní obsah

Motocykly BMW budou mít adaptivní tempomat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adaptivní tempomat se na trhu s automobily masově objevil už přibližně před deseti lety, a proto se o něm nedá mluvit jako o novince. U motocyklů se ale podobná funkce do sériové výroby teprve dostává. Po konceptu od KTM přichází s cestovní funkcí také BMW.

Foto: BMW

Adaptivní tempomat od BMW a Bosch

Článek

Německé BMW spolu s firmou Bosch představilo adaptivní tempomat pro motocykly, který bude montován na sériově vyráběná jednostopá vozidla. BMW tvrdí, že tím chce maximalizovat pohodlí svých zákazníků na dlouhých cestách, především u cestovních motocyklů řady GS.

BMW poutá na novou M3, najíždí kilometry na Severní smyčce

AutoMoto

Podle výrobce by měl adaptivní tempovat na motocyklech fungovat podobně, jako tomu je u automobilů. Řidič bude moci jednoduše nastavit vzdálenost od vozidla před sebou ve třech různých variantách. Zároveň pak bude možné regulovat nastavení systému na dva režimy, pohodlný a dynamický. V zatáčkách se při určitém náklonu motocyklu z bezpečnostních důvodů funkce omezí.

Příští Ford Ranger Raptor má dostat jeden ze dvou šestiválců

AutoMoto

Samozřejmostí je pak i fakt, že řidič bude stále moci jakkoli zasahovat do řízení stroje i se zapnutý adaptivním tempomatem. Systém totiž neumí motocykl zabrzdit či zcela zastavit, reaguje pouze na jedoucí stroje před motocyklem.

Foto: BMW

Adaptivní tempomat od BMW a Bosch

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám