Hlavní obsah

BMW může začít stavět zkušební polygon na Sokolovsku

Právo, Rudolf Voleman

Na Podkrušnohorské výsypce u Sokolova může začít budování zkušebního polygonu společnosti BMW Group. Společnost totiž získala stavební povolení pro výstavbu části testovacích drah. Díky tomu v příštích týdnech začnou stavební a zemní práce. Minulý týden o tom informovala na svém webu sokolovská radnice.

Foto: KÚ KK

Stavba silniční přípojky k budoucímu zkušebnímu polygonu BMW na Podkrušnohorské výsypce.

Článek

V několika prvních měsících budou hlavní aktivitou zemní práce a doprava stavebního vybavení. „V této fázi projektu předpokládáme objem dopravy okolo čtyř desítek nákladních vozidel denně. Věříme, že toto navýšení dopravy nebude v běžném provozu znatelné,“ uvedl Petr Pospíšil z BMW Group Czech Republic.

V novém vývojovém centru u Sokolova, které poskytne práci několika stovkám lidí, budou různé dráhy, venkovské silnice a také simulace města. Celkem bude k dispozici šestnáct různých zkušebních drah o celkové délce přes sto kilometrů.

Nové BMW řady 4 už pózuje v maskáčích

AutoMoto

Kromě toho na území s rozlohou přibližně 650 hektarů vzniknou rovněž administrativní a provozní budovy, dílny, sklady a další infrastruktura potřebná pro provoz centra a provádění testů a zkoušek. Zprovoznění zkušebního centra je plánováno na rok 2022.

„Už od samého počátku, když se o této možnosti začalo poprvé hovořit, jsme v tomto projektu viděli velkou šanci pro stabilizaci a rozvoj regionu. Je výborné, že se záměr podařilo dotáhnout až do zdárného konce a zahájení stavby už nestojí nic v cestě,“ uvedla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).

Podle uzavřené smlouvy má BMW Group pozemky na Podkrušnohorské výsypce pronajaté a až se zahájením ostrého provozu zkušebního polygonu dojde k jejich vlastnickému převodu od Sokolovské uhelné (SU).

„Podepsání smlouvy s BMW Group, na jejímž základě se začne budovat centrum pro vývoj a testování budoucích technologií, je důležitým krokem pro naši společnost a současně i pro budoucnost našeho regionu,“ uvedl předseda představenstva SU Zbyšek Klapka.

První jízda se Škodou Enyaq: Jedna z největších revolucí v historii značky

AutoMoto

Karlovarský kraj chce do konce června dokončit dopravní napojení k chystanému vývojovému a testovacímu centru automobilky BMW. „Celkové náklady jsou vyčísleny na 92,3 milionu korun,“ uvedl první náměstek karlovarského hejtmana Martin Hurajčík (ANO). Výstavba je financována ze státního programu Re:Start.

Loni silničáři pracovali na rozšíření vozovky a vystavěli opěrnou gabionovou zeď. Na jaře se začalo s výstavbou kruhové křižovatky a dokončuje se vyztužený násyp ze zlepšované zeminy. Jakmile bude hotova konsolidace násypu, dojde k pokládce definitivní konstrukční vrstvy vozovky. Následovat bude ještě vybudování veřejného parkoviště včetně nabíjecích stanic pro elektromobily.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW iX3 se poprvé ukazuje v sériové podobě

Čistě elektrické SUV střední třídy chystá BMW oficiálně představit v letošním roce. Jako koncept už iX3 známe od října roku 2018, uniklé produktové snímky...

Výběr článků

Načítám