Hlavní obsah

Mnichov testuje solární přívěs za autobus, má spořit tisíce tun CO2

Ohromnou roční úsporu emitovaného oxidu uhličitého slibuje přívěs osazený solárními panely, který testuje mnichovská MHD. Nepohání kola autobusu, nýbrž jeho topení či klimatizaci.

Foto: Sono Motors

Solární přívěs za mnichovským autobusem

Článek

Na první pohled to vypadá docela komicky – klasický dieselový autobus táhne něco, co vypadá jako elektrobus se solárními panely na střeše. Takový pohled se naskytl Mnichovanům koncem března. Jenže to, co autobus táhne, není elektrobus – je to přívěs.

Mnichovská MHD kromě kloubových autobusů používá také autobusy s přívěsem pro ještě větší přepravní kapacitu. A právě takový přívěs osazený hromadou solárních panelů od firmy Sono začala testovat ve snaze uspořit naftu i emise CO2. Sono se zabývá pohonem vozidel na elektřinu ze solárních panelů a dokonce už představilo koncept vlastního elektromobilu.

Foto: Sono Motors

Solární přívěs za mnichovským autobusem

Panely však nevyrábějí elektřinu pro pohon tažného vozidla – to není elektrické, stále jezdí na naftu. Elektřina z panelů se používá na vytápění, klimatizaci a zatáčení přívěsu. Vypadá to jako drobnost, ale podle odhadů firmy má takovýto systém ročně uspořit až 2000 tun CO2 na středně velkou flotilu o 300 autobusech.

Takové množství CO2 odpovídá 745 tisícům litrů nafty, což není zanedbatelné množství, zejména při dnešních cenách paliv. Náklady na pořízení jednoho takového solárního přívěsu však Sono neuvádí, stejně jako úsporu skutečně škodlivých emisí, jako jsou oxidy dusíku či pevné částice.

Foto: Sono Motors

„Tankuji slunce,“ stojí na přívěsu.

Dvacítka fotovoltaických modulů na střeše dokáže dodat přes 2 kW energie palubním systémům. Kromě toho Sono slibuje také delší životnost klasických autobaterií instalovaných v autobuse, a s tím i snížení nákladů na údržbu. A v neposlední řadě samozřejmě tyto solární panely mohou prodlužovat dojezd elektrických autobusů, pokud by na takovém vozidle byly namontovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám