Hlavní obsah

Tisíce lidí se složily na start výroby levného elektromobilu z Německa

Německý start-up Sono Motors vybral přes 53 milionů eur, tedy 1,3 miliardy korun, při crowdfundingové kampani na start výroby svého prvního elektromobilu. Ten už přitom měl být v prodeji.

Foto: Sono Motors

Elektromobil Sion od společnosti Sion Motors

Článek

Crowdfundingová kampaň firmy Sono Motors měla za cíl získat 50 milionů eur za 50 dní. Běžela na webových stránkách tohoto německého start-upu a cíl dokonce předčila - vybralo se 53 271 898 eur, tedy 1 338 456 437 korun. Tím se kampaň stala jednou z nejúspěšnějších sbírek tohoto typu v Evropě.

Foto: Sono Motors

Kampaň Sono Motors vydělala přes miliardu korun.

Zakladatelé společnosti Laurin Hahn a Jona Christians už před kampaní uvedli, že se nemohli spolehnout na tradiční financování. „Byli jsme rozpolcení mezi našimi sliby vůči společnosti a komunitě a požadavky investorů, díky čemuž jsme se více a více vzdalovali od toho, kým skutečně jsme. To je něco, co jsme museli okamžitě napravit,“ nechali se slyšet.

Drsný závod aut na sluneční pohon má vítěze. Obhájce titulu doslova shořel

AutoMoto

„Naše společenská odpovědnost vůči klimatu by šla stranou na vedlejší kolej a stejně tak i ostatní věci, za kterými jsme si stáli. Nyní se ale naopak můžeme zaměřit na pokračování vývoje Sionu s lidmi, kteří chtějí vidět auto na silnici,“ dodali.

Foto: Sono Motors

Elektromobil Sion od společnosti Sono Motors

Sono Motors vznikl jako start-up už v roce 2016 a díky investorům vydělal tolik, že si mohl dovolit vyvinout elektromobil, jenž je mimo baterií poháněn i solární energií. Zákazníci si ho už nyní mohou předplatit za cenu 410 tisíc korun s tím, že na trh dorazí v druhé polovině roku 2020. Nutno ovšem dodat, že starší zprávy hovořily o příchodu na trh v druhé polovině roku 2019.

Německý elektromobil se dobíjí sluncem. Solární panely přidají 30 kilometrů

AutoMoto

Elektrický vůz nese příhodný název Sion a je poháněn elektromotorem, který nabíjí jak baterie o kapacitě 35 kWh s dojezdem 255 kilometrů, tak i speciální solární panely, jenž denně zvýší dojezd až o 30 kilometrů.

Automobil má být v prodeji za cenu od 16 tisíc eur, tedy cca 402 tisíc korun. Kromě koupě si ho má být možno také pronajmout. Podle tiskové zprávy má firma 13 tisíc rezervací a během osmi let chce vyrobit 260 tisíc vozů.

Foto: Sono Motors

Zakladatelé společnosti Sono Motors Laurin Hahn a Jona Christians

Reklama

Související články

Audi vytáhlo autonomní elektromobil do ulic

Audi nyní, jako každý rok, vystavuje na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas a letos to je doopravdy hodně zajímavé. Návštěvníci se tam mohou projet...

Výběr článků

Načítám