Hlavní obsah

Mitsubishi zvažuje, že z Evropy neodejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mitsubishi zvažuje, že bude ve Francii své vozy vyrábět v závodech Renaultu. Znamenalo by to zvrat loňského rozhodnutí z Evropy odejít. Japonský výrobce vozů tento krok, k němuž ho měsíce tlačí partneři Nissan a Renault, formálně zváží na čtvrtečním zasedání správní rady. Informoval o tom list The Financial Times s odvoláním na tři obeznámené zdroje. Mluvčí Mitsubishi a Renaultu věc nekomentovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mitsubishi Space Star

Článek

Rámcové dohody aliance tří automobilek dosáhla v pondělí, uvedly dva zdroje. Nevylučují však, že z dohody může ještě sejít.

Francouzský výrobce aut Renault má podíl 43 procent v Nissanu, který vlastní 34 procent automobilky Mitsubishi. Ta je ze tří uvedených společností nejmenší.

Mitsubishi ukázalo nový Outlander, ovšem pouze v Americe

AutoMoto

Francouzská vláda má podíl 15 procent v Renaultu a u dvou japonských společníků se dlouhodobě objevují obavy, že strategii aliance bude výrazně ovlivňovat francouzská průmyslová politika.

Minulý rok Mitsubishi oznámila restrukturalizaci, jež počítala s koncem uvádění nových modelů v Evropě. Fixní náklady se tím měly japonské automobilce snížit o pětinu. Mitsubishi se nadále plánovala soustředit na jihovýchodní Asii, jeden ze svých nejsilnějších trhů. Rozhodnutí ale vyvolalo napětí v alianci. Na konci srpna navíc zemřel dlouholetý šéf Mitsubishi Osamu Masuko.

Japonská automobilka se v Evropě potýká s vleklými problémy. Už více než deset let nedokáže zvýšit jednoprocentní podíl na zdejším trhu. V roce 2012 Mitsubishi prodalo svůj závod v Nizozemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám