Hlavní obsah

Místo plastů řepa, rýže nebo kokos, zní ze škodovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda na prototypu Octavie prezentuje výsledky vývoje udržitelných materiálů. Uvnitř nových škodovek bychom se tak brzy mohli dočkat třeba prvků z kokosových vláken.

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Článek

Téma udržitelných materiálů v interiérech zní automobilovým průmyslem čím dál více. Do jisté míry tak dohání módní průmysl, kde už je nějakým rokem skoro až nevhodné použít na módní přehlídce materiál z neobnovitelných zdrojů.

Za určitou módní přehlídku lze považovat i model octavie, kterou automobilka prezentuje jako demonstraci možného, co se nových materiálů v interiérech aut týká.

Volvo přestane používat kůži v interiérech

AutoMoto

Podlaha a pravý bok na voze chybí s cílem umožnit designérům a konstruktérům ničím neomezený pohled do interiéru. Tvůrci zde nové materiály zpracovávají a prověřují, zda jsou příjemné na dotyk a mají dobrý tvar.

Obložení dveří a sloupky vozu jsou vyrobeny z tkaniny na bázi traviny ozdobnice, na dveřních panelech a přístrojové desce se používají plátky cukrové řepy.

Právě řepa se podle zástupců automobilky jeví jako mimořádně vhodný materiál. Jejich pomocí například autoři tvoří v interiéru charakteristický design.

Škoda chystá elektrickou ofenzivu, další čtyři elektromobily mají udržet pracovní místa

AutoMoto

Automobilka odebírá tento materiál přímo z cukrovaru Dobrovice nedaleko hlavního závodu v Mladé Boleslavi. „Takto je možné se vyhnout dlouhým dodavatelským řetězcům a optimalizovat uhlíkovou stopu,” zní v prohlášení.

„Klademe si mnohem širší cíle, než jsou pouze naše flotilové emise CO2,“ nastiňuje Johannes Neft, člen představenstva za oblast technického vývoje.

„Sázíme tak důsledně i na výzkum a používání ekologicky získávaných materiálů. Například prověřujeme, jak bude v budoucnu možné využívat materiály, jakými jsou třeba kokosová vlákna nebo rýžové slupky,” dodal Neft.

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Foto: Škoda Auto

Prototyp Škody Octavia se speciálními materiály v interiéru

Reklama

Výběr článků

Načítám