Hlavní obsah

Mini za půlstoletí najelo jen pár kilometrů, majitelka se s ním nenaučila řídit

Britská legenda jménem Mini letos slaví šedesát let. Tohle auto tak staré není, ale jeho stav je, jako by včera vyjelo z fabriky. Najezdilo totiž jen 436 km, pak bylo uloženo do garáže.

Foto: Woodham-Mortimer

Morris Mini-Minor Super De Luxe z roku 1968.

Článek

Můžete si samozřejmě koupit Mini Cooper ve speciální edici, která připomíná letošní výročí tohoto legendárního vozítka. Jenže pokud chcete skutečný originál, museli byste jít jinam. Konkrétně k britské firmě Woodham-Mortimer.

Ta totiž prodávala vůz, který máme právě před sebou – originální Morris Mini-Minor Super De Luxe z roku 1968. Takových je ale na světě dost, čím je tenhle konkrétní zajímavý? Od novoty najel jen 271 mil, tedy 436 kilometrů.

Foto: Woodham-Mortimer

Vidíte správně, 271,8 míle.

Podle dostupných informací to je jeden z posledních vyrobených kusů první generace a v roce 1968 si ho pořídila paní Jonesová, aby se na něm naučila řídit. To se nakonec neuskutečnilo – z důvodu, který nebyl oznámen – a vůz byl uložen do garáže. Nikdo s ním nejezdil, až nedávno její rodina auto prodala v dražbě.

A poté bylo na prodej znovu, a to právě skrze zmíněnou britskou firmu, která se zabývá automobilovými veterány. Všechno je na něm původní, včetně registračních značek, a hlavně neopotřebované.

Foto: Woodham-Mortimer

Celé auto je na pohled v naprosto dokonalém stavu.

Tohle není zrenovovaný vůz, je jen špičkově zachovalý; měl nejspíš štěstí na suchou a čistou garáž. Obecně nicméně dlouhé stání bez hnutí autům nesvědčí a servis, který pak potřebují, je rozsáhlý – např. všechny náplně, hadice a pneumatiky je nutné vyměnit. Jaký servis tu proběhl, ale nebylo oznámeno.

Vůz byl nabízen za cenu docela vysokou – 46 500 liber, tedy 1,34 milionu korun. A svého majitele už podle nejnovějších informací opět našel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám