Hlavní obsah

Mini ukázalo studii elektrického skútru

Novinky, Petr Kološ

Britská legenda, kterou vlastní německé BMW, se snaží ukázat, že má co nabídnout i v městském provozu. Nemyslete si ale, že by jejich skútr mohl být lidovou záležitostí. Pokud se motorka začne vyrábět, bude pravděpodobně velmi drahá.

Článek

Automobilka Mini si pro pařížský autosalon připravila několik novinek - například rallyeový speciál Countryman WRC [celá zpráva]. Ekologie však je to poslední, na co se při vývoji závodních aut myslí. Závodní vůz pomůže firmě s image výrobce sportovních aut, nicméně dnes je třeba hrát i ekologickou notu, což si Mini uvědomuje.

A proto přichází se Scooterem E. Jde o první koncept v jedné stopě, který Mini ve své padesátileté historii představuje. Vybralo si k tomu desetileté výročí od obnovení značky a tvrdí, že tímto začíná nová éra automobilky. To by se dalo vykládat jako poměrně jasné potvrzení sériové výroby, nic takového ovšem nikdo v Paříži neřekl. Naopak, všichni tu důsledně používali označení „koncept", dokonce ani o technických údajích jako je dojezd, váha nebo výkon se z firemních materiálů nic nedozvíte.

Jediné, co víme, je to, že elektromotor je v náboji 11palcového zadního kola, baterie používají technologii Li-Ion a že zapalování je ovládáno mobilním telefonem - resp. smartphonem, který vsadíte do přístrojové desky. Displej tak nahrazuje přístroje a zároveň slouží jako MP3 přehrávač, navigace (Google Maps) a případně také jako telefon. Přes bluetooth totiž může být spojený s helmou z Mini Collection, v níž jsou sluchátka a mikrofon.

Prvkem převzatým ze světa aut, konkrétně z poslední novinky značky Mini, modelu Countryman, je systém kolejniček pro uchycení různých drobností, kterému říkají Center Rail. Také zadní svítilny vycházejí z tvarů použitých u dvoustopých Mini.

Dodejme, že s elektrickým skútrem koketuje také Smart (vlastněný automobilkou Mercedes-Benz). Do prodeje tento typ motorek chystají i tradiční výrobci jako Yamaha nebo Honda. Model EV-neo firmy Honda má být v Japonsku v prodeji do konce tohoto roku. Jde o ekvivalent motorky 50ccm s maximálkou kolem 50km/h a dojezdem pouhých 30 km na jedno nabití. Cena není známa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám