Hlavní obsah

Mini posílá plug-in hybridní model Countryman na nejdelší silnici světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan-American Highway je nejdelší silniční síť světa. Její kvalita ale není po celé délce ideální, je proto nejlepší mít offroad, pokud se na ni chcete vydat. Pokud ho nemáte, musíte část obeplout lodí. Mini na tuto silnici aktuálně posílá tři Coopery S E Countryman All4 Panamericana, které mají jen minimum úprav - přídavné světlomety a rezervní kolo na střeše.

Foto: BMW/Mini

Mini Cooper S E Countryman All4 Panamericana

Článek

Pan-American Highway, někdy také Panamericana, je podle Guinnessovy knihy rekordů s délkou téměř 48 000 kilometrů nejdelší silniční síť na světě. Na 160 km dlouhém úseku v provincii Darién na hranici Panamy a Kolumbie sice neexistuje silnice, ovšem máte-li na to techniku, lze Panamericanou dojet z Aljašky až do Ohňové země.

Právě na tuto silnici se pouští Mini Countryman Panamericana, vůz založený na Cooperu S E Countryman All4. Krkolomný název označuje plug-in hybridní verzi s pohonem všech kol, která kombinuje 1,5l benzínový přeplňovaný tříválec s elektromotorem a šestistupňovým automatem pro celkový výkon 224 koní a 385 Nm.

Foto: BMW/Mini

Mini Cooper S E Countryman All4 Panamericana

Celkem tři vozidla se vydají po Panamericaně ze severu na jih. Trasa z Aljašky do Ohňové země je dlouhá asi 25 750 km; celá Panamericana není ani tak přímá silnice, jako spíš soustava silnic. Celková délka všech z nich je již zmíněných 48 tisíc kilometrů.

Čím se Mini nepochlubilo, je seznam úprav vozu. Oproti standardnímu provedení jsou na fotografiích viditelné dva světlomety na přídi navíc a zahrádka na střeše, která nese rezervní kolo. Pokud čekáte terénní pneumatiky, čekáte marně - vůz je obutý do běžných silničních zimních gum.

Foto: BMW/Mini

Mini Cooper S E Countryman All4 Panamericana

Zmíněný dariénský úsek běžná auta obeplouvají lodí a Mini to udělají také. Vzhledem k tomu, že v Dariénu není silnice záměrně, kvůli ochraně pralesa, je možné, že tam jet spíš nechtějí, než nemohou.

Idea samotné cesty je nejen podniknout naprosto úžasný a nezapomenutelný roadtrip, ale také odkázat na udržitelnou mobilitu.

Tisková zpráva uvádí, že průměrná kombinovaná spotřeba paliva Cooperu S E Countryman All4 je 2,3-2,1 l/100 km. Byli bychom rádi, kdyby se BMW pochlubilo skutečnou hodnotou spotřeby, vypočítanou po dojetí do cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám