Hlavní obsah

Micra dostane elektrického nástupce pro Evropu, Nissan ukázal první detail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan uvede na trh plně elektrickou náhradu za model Micra, potvrdila ve čtvrtek automobilka. Novinka bude stavět na nové modulární platformě sdílené s Renaultem jako součást investice 23 miliard eur (19 miliard liber) do elektrifikace během příštích pěti let, kterou oznámila Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Foto: Nissan

Chystaný malý elektromobil od Nissanu

Článek

Aktuální generace Nissanu Micra je na trhu už od roku 2017. Nyní potvrzený nástupce pro evropský trh už je k vidění na první fotografii, svými kulatými světlomety připomíná retro konkurenty jako je Mini či Fiat 500.

Nová micra bude sdílet plánovanou novou platformu CMF-BEV s nadcházejícím Renaultem 5, uvedli alianční partneři.

Renault, Nissan a Mitsubishi plánují 30 nových elektromobilů

AutoMoto

Platforma by měla být spuštěna v roce 2024. Nakonec se stane základem pro 250 000 vozidel značek Nissan, Renault a Alpine ročně. Spolupráce sníží náklady o 33 % a spotřebu energie o 10 % ve srovnání se současnou platformou, kterou používá elektromobil Renault Zoe.

CMF-BEV bude jednou z pěti elektrických platforem, na které se aliance spolehne. Program odstartovala platforma CMF-EV, která je základem SUV Nissan Ariya a nového Renaultu Mégane E-Tech.

Test nejlevnějšího elektromobilu Dacia Spring: Příliš velké kompromisy

Testy

Dále bude k dispozici i jeden specifický základ pro dodávky, jeden pro minivozy v japonském stylu a v neposlední řadě také cenově dostupná platforma CMF-AEV, která je základem městského vozu Dacia Spring.

Aliance uvedla, že těchto pět platforem do roku 2030 zajistí až 35 nových modelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám