Hlavní obsah

Mercedes ukázal v akci extrémní stroj pro boj s lesními požáry

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unimog je model od Mercedesu určený do extrémního terénu. Vyrábí se i jako speciál pro hasiče a používá se i v Česku. Německá automobilka ukázala novou verzi Unimogu U 5023 v hasičské úpravě.

BEZ KOMENTÁŘE: Mercedes ukázal v akci extrémní stroj pro boj s lesními požáry Video: Mercedes-Benz

 
Článek

V tuzemsku obvykle vidíte při zásazích hasičů tatrovky, několik unimogů ale také v ČR slouží. Jednou podstatnou výhodou jsou vnější rozměry, kdy auto je dlouhé jenom 6,7 metru a široké 2,5 metru. Nedávno jsme psali o Tatře Tigon, která je zhruba jednou tak dlouhá. [celá zpráva]

Díky tomu se Unimog dostane i tam, kde čtyřnápravové tatrovky nemůžou projet. Proti nim ale má i jednu nevýhodu, která vychází z výše uvedeného – Unimog nepojme tolik hasící pěny, ani vody na hašení.

Foto: Mercedes-Benz

Unimog U 5023

Nádrže na 3000 litrů vody

Popisovaný, 14,5 tun vážící stroj Unimog U 5023 má samozřejmě pohon všech kol, jeho světlá výška činí vynikajících 450 mm. Vodní pumpy od firmy Ziegler zvládnou nasát 3000 litrů vody za jedinou minutu, kapacita nádrže pak činí 4000 litrů.  Nádrž na hasící pěnu má objem 500 litrů.

Samotný automobil je poháněn naftovým čtyřválcem OM 934 o objemu 5,2 litru a výkonu 170 kW (231 hp). Točivý moment má hodnotu 900 newtonmetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám