Hlavní obsah

Mazda a Fiat budou spolupracovat při výrobě kabrioletů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda Motor a italský koncern Fiat se dohodly na spolupráci při výrobě dvoumístných kabrioletů. Automobilky oznámily, že podepsaly nezávaznou předběžnou dohodu o vývoji a výrobě nových roadsterů pro značky Mazda a Alfa Romeo, které budou vycházet z nové generace vozů Mazda MX-5. Závěrečná dohoda má být podepsána v druhé polovině letošního roku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mazda MX-5: následník dvoumístného roadsteru ponese také logo Alfa Romeo.

Článek

Vozy Mazda a Alfa Romeo mají být na pohled odlišné a automobilky jim budou dodávat vlastní motory. Modely však budou vyráběné v závodě Mazdy ve městě Hirošima. Výroba roadsteru Alfa Romeo má začít v roce 2015. Další detaily společnosti odmítly poskytnout.

Automobilky rovněž dodaly, že budou jednat o dalších možnostech spolupráce v Evropě. Mluvčí Mazdy uvedla, že součástí dohody není kapitálové spojení.

Mazda je pátým největším výrobcem aut v Japonsku. V loňském roce automobilka zaznamenala ztrátu již čtvrtým rokem za sebou. Firmu trápí hlavně silný jen, protože zhruba 70 procent své produkce vyrábí v Japonsku a 80 procent této produkce směřuje do zahraničí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mazda MX-5

Mazda už nespolupracuje s Fordem

Mazda také v minulosti přišla o svého strategického partnera, kterým byl americký Ford. Ten vlastnil v Mazdě zhruba třetinový podíl, jeho větší část však prodal již v roce 2008, protože potřeboval peníze kvůli krizi na automobilovém trhu. Později svůj podíl dále snížil až na dvě procenta.

Fiat vlastní většinový podíl 58,5 procenta v americkém Chrysleru. V loňském roce se čistý zisk automobilky více než zdvojnásobil na 1,3 miliardy eur (téměř 33 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám