Hlavní obsah

Lancia Kappa po Václavu Havlovi je na prodej. A skoro za hubičku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Havel prodal v roce 2006 svou Lancii Kappa Anthonymu Dennymu, zakladateli autobazaru AAA Auto. Ten sice tvrdil, že toto auto nikdy neprodá, nyní se ovšem objevilo v nabídce autobazaru.

Foto: AAA Auto 2x

Lancia Kappa po Václavu Havlovi

Článek

Václav Havel nejezdil jenom mercedesy, jak se o něm všeobecně ví, ale vlastnil také dvě lancie. Tu první - themu - dostal v roce 1990 jako dárek od někdejšího šéfa Fiatu Gianniho Agnelliho. Jezdil s ní málo, prakticky vůbec, a později nechal tuto vínovou themu v aukci vydražit; necelou polovinu výtěžku dal na dobročinné účely.

Za zbytek si Havel v roce 1997 koupil v pražském dealerství modrou kappu, dodnes krásné auto s hranatými tvary, které už na nových autech nenajdete. Svou druhou lancii si první polistopadový prezident vyzvedl den před svatbou s Dagmar Veškrnovou.

Najezdil s ní zhruba třicet tisíc kilometrů a v roce 2006 od něj auto odkoupil zakladatel sítě autobazarů, Anthony Denny. Ten tvrdil, že kappu nikdy neprodá, ale člověk míní a život mění. Nyní je kappa s původní registrační značkou AHJ 81-60 na prodej.

Malý nájezd, čerstvá technická

Modré vozidlo je tak k mání za 400 tisíc korun. To je solidní cena se zajímavým investičním potenciálem, zejména s ohledem na světovou proslulost bývalého vlastníka, ale koneckonců i dobrý technický stav. Auto má najeto jenom 31 035 kilometrů a čerstvou „technickou”. Kappu ve zbídačeném stavu koupíte za padesát tisíc, hezké kousky - a těch moc není - stojí minimálně kolem dvou set tisíc a mají výrazně větší kilometrový nájezd.

Lancia Kappa po Václavu Havlovi

Prodávaná kappa má pod kapotou dravý benzínový dvoulitr o výkonu 151 kW (205 koní), který autu dovolí jet až 235 km/h, a to je na devadesátá léta skvělá hodnota. Řidiči tohoto italského stroje dále oceňují jeho komfort i prostorný interiér s typicky italským šarmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám