Hlavní obsah

Lada Niva se v Česku i po 40 letech prodává. Po desítkách kusů

Legendární Lada Niva se i 40 let po uvedení na trh stále v Česku prodává po desítkách kusů ročně. Současný oficiální název je Lada 4x4, nebo také VAZ 2121, protože značku Niva má jako ochrannou známku od 90. let registrovanou Chevrolet z doby spolupráce podniků AvtoVAZ a GM. Vyplývá to z informací dovozce.

Test: Lada NivaVideo: Novinky

 
Článek

Ve středu uplyne  40 let ode dne, kdy první Niva sjela z výrobního pásu v továrně v ruském Togliatti. Zprvu nedostatkové zboží známé z českého seriálu Návštěvníci po sametové revoluci překonala západní a později i tuzemská konkurence. Přesto si automobil zachoval skupinu skalních příznivců, kteří preferují jednoduchou techniku za nízkou cenu od zhruba 300 000 korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Lada Niva

„Typický uživatel je firma, která potřebuje auto pro použití v terénu. Často se jedná o firmy, které nivy dříve měly, později je obměnily za Dacii Duster nebo pick-upy a nyní se vracejí k nivám zpět. Zákazníci z řad fyzických osob potřebují nivy pro práci v lese, nebo jezdí na off-roadové expedice a chtějí nové, cenově dostupné auto, nebo jsou i tací, kteří mají o novou nivu zájem z nostalgie, protože dříve takové auto již vlastnili," řekl Lukáš Vaverka ze společnosti CanoCar, která vozy do ČR dováží.

Zajímavostí podle Vaverky je, že se ročně stále vyrábí okolo 30 000 vozů, model Niva se tedy nejen vyrábí déle, ale je také prodejně úspěšnější než Mercedes třídy G. Celkem se za 40 let vyrobilo už asi 2,5 miliónu kusů, z toho pětidveřových přes 150 000 a na export šlo zhruba půl miliónu aut.

Přečtěte si náš redakční test [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám