Hlavní obsah

Kuriózní manévr dacie v Ústí nad Labem budí emoce

Novinky, Marek Bednář

Bílá dacia odbočuje doleva v místě, které vypadá jako kruhový objezd, a za zvuku klaksonu jiného řidiče jede v protisměru – ovšem jen na první pohled. To ukazuje video, které sklidilo spoustu komentářů na Facebooku. Pravda je složitější.

Nelogický manévr na křižovatce v Ústí nad Labem Video: Petra Volná

 
Článek

Několik dní před vánočními svátky se na internetu objevilo video z palubní kamery auta v Ústí nad Labem, pořízené 15. prosince, v němž vidíme bílou dacii odbočit do protisměru na okružní křižovatku. Přesněji – zdá se, že je to kruhový objezd, a když si ono místo najdete na mapě, vypadá tak.

Na Facebooku se pod ním objevily téměř dvě stovky komentářů, ovšem zatímco řada lidí řidiče nebo řidičku dacie odsuzovala, velmi početný byl i tábor těch, kteří tvrdili, že manévr není dopravním značením zakázán, a hlavně, že se nejedná o okružní křižovatku.

V tom posledním mají pravdu – tzv. rondel v ústecké čtvrti Bukov, součást silnice první třídy č. 30, není okružní křižovatkou, neboť není označen dopravní značkou C1 „Kruhový objezd”. Nezáleží na tom, že jako kruhový objezd vypadá – je to soustava stykových křižovatek.

10 dopravních značek, které jste od autoškoly zapomněli

AutoMoto

Ty mají navíc každá jinak upravenou přednost v jízdě. Zatímco ve videu auta přijíždějí po ulici Božtěšické a dávají přednost, auta přijíždějící po ulicích Všebořické či Masarykově mají přednost před auty jedoucími po „rondelu”.

Pro člověka, který tudy jede poprvé a dopravním značkám věnuje pozornost tak napůl, je to matoucí, nicméně podle mapy dopravních nehod Centra dopravního výzkumu se tu od začátku ledna 2020 do konce listopadu 2020 staly „jen” čtyři srážky aut.

Tři místa, kde nejspíše srazíte srnu nebo divočáka

AutoMoto

Přestože se nejedná o okružní křižovatku, manévr dacie nebyl v souladu se zákonem. Není přímo zakázán značkami B24b „Zákaz odbočení vlevo” nebo C2b či C3a, přikazujícími jízdu doprava, a v místě nejsou ani vodorovné značky, určující směr jízdy v jednotlivých pruzích.

V takovémto případě podle Libora Budiny z Autoklubu ČR toto upravují informativní značky IS6e a IS6f, které jsou umístěny nad vozovkou. Ty nepřipouštějí jízdu jiným směrem než rovně nebo doprava.

Za volantem nové Dacie Sandero: Velmi příjemné překvapení

Testy

Ve stejném smyslu se vyjádřil také František Jemelka z ministerstva dopravy. Ten navíc připomněl, že podobných křižovatek, které vypadají jako kruhové objezdy, ale ve skutečnosti jimi nejsou, je v Česku víc – např. na Pankráckém náměstí v Praze či na konci ul. Okružní v Brně.

Podle názoru obou tedy řidič či řidička bílé dacie mohli „jiným jednáním ... nesplnit nebo porušit povinnost stanovenou v hlavě II” zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, jak stojí v písmenu k odst. 1 § 125c o přestupcích. Za to hrozí pokuta od 1500 do 2500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám