Hlavní obsah

Kubánští uprchlíci se chtěli dostat přes moře v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Pozoruhodnou vynalézavost projevila skupina 11 Kubánců, která chtěla uprchnout z Kuby na Floridu ve Spojených státech a vybrala si k plavbě dodávku Chevrolet z roku 1951. Nicméně americká pobřežní hlídka neměla pro jejich kreativitu pochopení a poslala je zpět.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Od té doby, co na Kubě v roce 1959 zvítězila komunistická revoluce, se Kubánci pokoušeli dostat přes moře do USA na nejrůznějších prámech, na duších z kol kamiónů, v ukradených lodích či letadlech, ba i na prkně pro windsurfing. Nikdo však ještě nezkusil překonat 145 kilometrů dlouhou vzdálenost v pick-upu nadnášeném barely připoutanými k bokům, s pneumatikami stále na svém místě, s lodním šroubem přimontovaným na pohonné hřídeli a s řidičem za volantem.

"Viděli jsme surfová prkna, vany i lednice. Ale ještě nikdy automobil," uvedl ve čtvrtek důstojník pobřežní hlídky Ryan Doss. Letadlo pobřežní hlídky zaznamenalo jasně zelenou dodávku 16. července, jak se prodírá rychlostí 14 kilometrů za hodinu mořskými vlnami.

Byla 64 kilometrů od floridského Key West, tedy asi v půli cesty. Zadržení Kubánci byli v neděli odesláni zpět na Kubu a automobil poslán ke dnu, protože byl podle pobřežní hlídky pro plavbu nebezpečný. Spojené státy uplatňují vůči kubánským emigrantům přístup známý jako "mokrá noha, suchá noha". Kubánci, kterým se podaří dostat se až na americkou půdu, dostanou obvykle povolení zůstat. Pokud jsou však zadrženi ještě na moři, jsou posíláni zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám