Hlavní obsah

KTM X-Bow do sériové výroby

Zájemců o nový KTM X-Bow je tolik, že firma přehodnotila své plány a nevyrobí pouze stokusovou sérii, ale pošle toto super vozítko do sériové výroby. Ročně by mělo vyjet na silnice 1000 kusů.

Článek

Původně se měla na výrobě podílet firma Dallara, která spolupracovala i na přípravě vozu. Jenže zájemců bylo tolik, že Dallara nemohla zaručit zvětšení objemu výroby natolik, aby mohla uspokojit všechny. Původně se totiž mělo jednat pouze o stokusovou sérii, ale byl by hřích jich nevyrobit víc, když už dnes je 600 objednávek!

Proto se KTM dohodlo s firmou, která má s výrobou vozidel celkem rozsáhlé zkušenosti - Magna Steyr. Má na výrobu zázemí, dodavatele, prostory i lidi - všeho přehršel, když jí byla odejmuta výroba modelu Chrysler Voyager [celá zpráva].

Ovšem ještě zajímavěji vypadá první odhad ceny vozu - za tento ultralehký a ultradravý kousek se závodním podvozkem (formulové závěsy, stavitelné pružení pushrod), třísetkoňovým přeplňovaným motorem z koncernu VW zaplatí zákazník asi 55 000 dolarů, což je v přepočtu asi 1 155 000 Kč. A to je cena, za kterou dostanete i mnohem slabší a konstrukčně zastaralý Caterham.

Pro zájemce o větší fotografie použitelné jako pozadí na plochu monitoru přidáváme dva snímky o rozlišení 1024 x 768 px. Pokud na obrázek poklikáte a rozbalíte do původní velikosti, již není problém prostřednictvím rozbalovacího menu v pravém tlačítku myši obrázek stáhnout do počítače. Upozorňujeme, že další dva velké obrázky je možné najít v i původním představení modelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Chrysler Voyager bude rodilým Američanem

Chrysler Voyager v Evropě končí. Nemluvíme o jeho prodejích, ale o výrobě. Po dlouhých šestnácti letech se tak přesunuje výroba ze Štýrského Hradce zpátky...

Výběr článků

Načítám