Hlavní obsah

Konkurent pro Bugatti Chiron se odhalí v Monterey, první zákazník si jej hned odveze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I kdyby vám jméno SSC Tuatara moc neřeklo, jeho ambice nenechají nikoho chladným - má se stát novým nejrychlejším silničním autem na světě, a to podle výrobce s dost velkým náskokem. Na výstavě The Quail v americké Kalifornii konečně uvidíme produkční auto.

Foto: SSC North America 2x

Jeden z prototypů SSC Tuatara na okruhu Monticello v USA

Článek

Kolem Tuatary, nového supersportu automobilky SSC North America, bylo dlouho víc slibů než skutků. Zkraje roku však svět oblažilo video, na kterém se Tuatara pohybuje - byť jen pomalu.

Automobilka v tiskové zprávě z konce června uvedla, že se již rozběhla výroba, a nyní jsme se dozvěděli, že onen první vyrobený kus pro zákazníka se ukáže na výstavě The Quail v rámci Týdne aut v kalifornském Monterey. Ten běží mezi 9. a 18. srpnem letošního roku a výstava The Quail je naplánovaná na 16. srpna.

A čím je Tuatara tak zajímavá? Podle výrobce to má být nové nejrychlejší produkční auto na světě a zároveň první silniční auto, které překoná magickou hranici 300 mph, tedy 482,8 km/h.

Foto: SSC North America 2x

Jeden z prototypů SSC Tuatara na okruhu Monticello v USA

Tuatara k tomu má mít 5,9l osmiválec, přeplňovaný dvěma turbodmychadly a schopný spalovat bioetanol E85. S ním má dávat 1773 koní; pokud natankujete standardní benzín, měli byste mít pod plynem 1368 koní.

Samozřejmě překonání třísetmílové hranice není jen o výkonu. Možná ještě důležitější je aerodynamika - nejvíc síly motoru „spolkne” překonání odporu vzduchu, který s rychlostí roste exponenciálně.

Jestli bude Tuataře necelých 1800 koní stačit, se zatím nechme překvapit. Pokud ano, Bugatti Chiron (označované jako nejrychlejší auto světa) dostane dalšího konkurenta s velmi vysokou - a hlavně ověřenou - maximální rychlostí.

Navíc v takové výši, kterou s „pouhými” 1500 koňmi asi těžko překoná; jeho maximálka je elektronicky omezena na 420 km/h, skutečnou nejvyšší rychlost nikdo nezná a pro šéfa Bugatti rychlostní rekord „není prioritou”.

Foto: Profimedia.cz

SSC Ultimate Aero

Automobilka SSC North America už ve své historii jedno nejrychlejší auto má - model Ultimate Aero držel v letech 2007–2010 rekord 412,28 km/h. V současnosti drží rekord Koenigsegg Agera RS s hodnotou 444,6 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám