Hlavní obsah

Koncept Toyota bZ4X ukazuje elektrickou budoucnost automobilky

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovou premiéru na šanghajském autosalonu má za sebou koncept automobilu s krkolomným názvem bZ4X. Jedná se o první pohled na koncepci, kterou hodlá Toyota uplatňovat i u produkčních elektromobilů, a to už v příštím roce.

Foto: Toyota

Toyota bZ4X

Článek

Toyota zvolila pro svůj nejnovější koncept složitý název z jednoho prostého důvodu, aby obsahoval dvě písmena bZ. Jedná se o zkratku slov Beyond Zero, tedy název strategie Toyoty, pod jejíž hlavičkou má do roku 2025 vzniknout až 15 čistě elektrických Toyot.

Toyota ukazuje chystané elektrické SUV

AutoMoto

Model bZ4X je prvním vozidlem, které vzniklo na zcela nové modulární platformě e-TNGA, kterou Toyota vyvinula ve spolupráci se Subaru. Nový koncept velikostně odpovídá modelu RAV4, Subaru na ni v dohledné době vybuduje vlastní elektromobil velikosti SUV Forester.

Pro platformu jsou charakteristické krátké převisy karoserie, ale naopak prostorná a otevřená kabina, kde by mělo být dost místa na nohy. Samozřejmostí by měl být i pohon všech kol, na který odkazuje zkratka 4X v názvu auta.

Foto: Toyota

Toyota bZ4X

Vozidlo se designově nezapře a zapadá do portfolia Toyoty. Patrné jsou prvky modelu RAV4, který se nedávno představil v plug-in hybridní verzi. Přední část ale působí velmi futuristicky. Obsahuje velkou hladkou část za držákem na poznávací značku, úzké LED světlomety a malý vdech vzduchu ve spodní části. Zadní části dominuje LED světelný pásek. Zajímavě působí i černé lakování okolo velkých litých kol.

Toyota Yaris Cross dorazí i v dobrodružné verzi

AutoMoto

Kabina auta vypadá skoro jako by měla jít hned příští týden do výroby. Všemu vévodí velký displej infotainmentu, široký středový panel a především zvláštní hranatý volant. Nad ním pak Toyota umístila vysoko položený displej místo přístrojové desky.

„Náš cílový zákazník je někdo, kdo klade důraz na čas strávený společně s rodinou a přáteli. Když si takové chvíle chtějí užít, koncept Toyota bZ4X jim může pomoci rozdělit čas,“ uvedl inženýr Toyoty Koji Toyoshima.

Foto: Toyota

Toyota bZ4X

Toyota do modelu, stejně jako Lexus u konceptu LF-Z, použila inovativní systém řízení. V něm už neexistuje mechanické spojení mezi volantem a přední nápravou a vše řídí elektronika.

Co se dalších technických specifikací týče, Toyota bohužel zůstává velmi skoupá na slovo. Podle zdrojů z blízkosti společnosti ovšem japonská automobilka zhmotnila své dlouholeté zkušenosti s výrobou elektromotorů a sériový vůz nabídne i velmi konkurenceschopný dojezd.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota láká na elektromobil X Prologue

Japonská automobilka Toyota zveřejnila první oficiální snímek svého chystaného modelu X Prologue. Na fotografii je viditelná část přední masky auta, které má...

Výběr článků

Načítám