Hlavní obsah

Kolínská Toyota plní plán na výrobu Yarisu s nejasným výsledkem

Novinky, ČTK, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle poněkud protichůdných vyjádření kolínského závodu TPCA pokračují přípravy na výrobu Toyoty Yaris podle plánu, ovšem kdy má výroba skutečně začít, zatím není jasné. Továrna však neplánuje omezování výroby kvůli koronaviru, jako tomu bylo na jaře.

Foto: Toyota

Nová Toyota Yaris

Článek

Přípravy na zahájení výroby nového modelu Toyota Yaris v továrně Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně pokračují i přes koronavirovou pandemii podle plánu. Špatná epidemická situace v České republice ale dopadá například na příjezd zahraničních inženýrů z Evropy i Japonska, řekl mluvčí Tomáš Paroubek. Kdy se začne Yaris v Kolíně vyrábět, zatím není jasné.

První jízda s novou Toyotou Yaris: Budoucí Kolíňan dospěl

Testy

TPCA oznámila výrobu nového modelu letos v lednu, v Kolíně bude vznikat po boku takzvaných kolínských trojčat, tedy modelů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1. Od 1. ledna 2021 převezme společný kolínský závod Toyota, avšak i poté se zde budou vyrábět auta všech tří značek.

„Situace v ČR má i dopad na aktivity s ohledem na příjezd zahraničních inženýrů z Evropy i Japonska, které potřebuje na instalaci nových zařízení pro výrobu nového modelu Toyota Yaris. Všechny aktivity s ohledem na přípravu, instalace a tak dále stále pokračují i přes mnoho omezení dle plánu,” řekl Paroubek.

Foto: TPCA

Symbolické zahájení výroby faceliftovaných „kolínských trojčat” Citroënu C1, Toyoty Aygo a Peugeotu 108 (zleva) (2018)

Automobilka počítá s investicí více než čtyři miliardy korun, zároveň spustila nábor zaměstnanců. „Naše náborové aktivity a všechny činnosti jsou v plném proudu,” řekl Paroubek. Podle dřívějších informací musí firma sehnat 1000 zaměstnanců, v průmyslové zóně u Kolína vznikají tři nové haly.

Se zastavením výroby, jako tomu bylo na jaře, firma zatím nepočítá. „Zastavení linky bylo ovlivněno zejména uzavřením hranic. Dealerství v západní Evropě byla zavřena a nebylo kam a jak dodávat díly nebo auta k zákazníkům, což zatím není a v tomto jsou ta opatření trochu jiná,” uvedl Paroubek.

Toyota plánuje třetí generaci Ayga, zůstane v Kolíně

AutoMoto

TPCA je společný podnik skupiny PSA, sdružující značky Peugeot, Citroën a DS, a Toyoty. Městská mikroauta Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1, která sdílejí společný technický základ, vyrábí od roku 2005. Loni dodala svým zákazníků 210 121 aut. Firma je jedním z největších exportérů v České republice. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila loni ve společnosti 42 200 korun. Zaměstnává zhruba 2500 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám