Hlavní obsah

Kia vyvíjí armádní vozidlo, základy má mít v rodinném SUV

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka se již zcela vymanila z pověsti výrobce laciných osobních vozů a patří mezi renomované značky, pozadu ale nezůstává ani v odvětví armádních automobilů.

Foto: Kia Motors

Armádní prototyp Kia

Článek

Kia plánuje ještě letos zahájit výrobu prototypů středně velkých armádních vozidel a absolvovat v roce 2021 zkušební hodnocení v gesci korejské vlády. Cílem výrobce je armádní nasazení od roku 2024 v návaznosti na proces standardizace a výchozí výrobní testy.

Korejská armáda plánuje nahrazení aktuálně používaných vozů s užitečnou hmotností 2,5 a 5 tun. Základem obrněných speciálů má být speciální platforma, údajně příbuzná s SUV Mohave. Kia uvádí, že finální vůz použije „holý podvozek” z Mohave.

Kia představuje obří SUV Mohave, logo automobilky mu chybí

AutoMoto

K pohonu poslouží sedmilitrový vznětový motor. Součástí výbavy prototypu, který je k vidění zatím jen na vizualizaci, bude například samočinná převodovka, ABS, protiprokluzové funkce, zadní parkovací asistent, 360° monitorovací systém, satelitní navigace či vyhřívání sedadel.

Kia není v této oblasti nováčkem. Pro korejskou i další zahraniční armády vyrobila řadu různých vozidel s užitečnou hmotností 0,25 tuny, 1,25 tuny, 2,5 tuny a 5 tun. Doposud nabízela devět různých modelových typů a 100 odvozených provedení s celkovým objemem produkce 140 tisíc vojenských vozidel.

Foto: Kia Motors

Vojenská vozidla z vývoje Kia Motors

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám