Hlavní obsah

Kia na Slovensku letos zvýšila výrobu aut o desetinu

Slovenský závod korejské automobilky Kia Motors v prvním pololetí zvýšil výrobu aut o desetinu na více než 149 000 vozů. Informovala o tom továrna, která byla loni na Slovensku z hlediska počtu vyprodukovaných aut jedničkou v konkurenci závodů automobilek Volkswagen a PSA Peugeot Citroën.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - výstupní kontrola

Článek

Kia v továrně u Žiliny zvýšila výrobu i díky novému modelu kompaktního vozu cee'd. Téměř polovinou se na celkové produkci podílel sportovně-užitkový model Kia Sportage. Z linek závodu sjíždí také vůz Kia Venga, jehož výroba se na Slovensko přesunula loni ze sesterského závodu Hyundai v Nošovicích.

Prakticky celá produkce závodu korejské automobilky skončila na zahraničních trzích, a to zejména v Rusku, Británii a Německu. Po loňském otevření nové motorárny Kia na Slovensku v prvním letošním pololetí zvýšila výrobu motorů meziročně o 22 procent na 237 000 kusů.  "Věřím, že náš plán vyrobit více než 285 000 vozidel v průběhu letošního roku naplníme právě díky novým modelům," uvedl Eek-Hee Lee, šéf společnosti Kia Motors Slovakia.

Největším výrobcem aut na Slovensku by se letos měla stát továrna německého Volkswagenu, která počítá se zhruba zdvojnásobením produkce na více než 400 000 aut. Montovna automobilky PSA Peugeot Citroën očekává výrobu na úrovni 240 000 vozidel. To by znamenalo, že celková výroba aut v zemi pod Tatrami stoupne na nový rekord 925 000 automobilů z loňských téměř 640 000 vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám