Hlavní obsah

Kalifornie umožňuje nahradit přední registrační značku nálepkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední registrační značky kazí vzhled i aerodynamiku přídě vozu. Americká Kalifornie, která je vyžaduje, však nabízí možnost je legálně nahradit nalepovací fólií.

Foto: Profimedia.cz

Kalifornská registrační značka v klasickém plechovém provedení (Ilustrační foto)

Článek

Vozidla registrovaná v Kalifornii musí, na rozdíl od řady jiných amerických států, vozit registrační značku i vpředu. Jenže řada aut na to není připravena – a právě jejich majitelům se otevírá legální možnost nahradit přední značku nálepkou.

Pilotní program náhrad plechových značek samolepkami, či přesněji řečeno fóliemi na auto, odstartoval už před několika měsíci, nedávno však byl prodloužen. Použití takovýchto značek se údajně začíná opravdu rozmáhat.

Američan si nakreslil registrační značku. Policisty neoklamal

AutoMoto

Samozřejmě ovšem má svá omezení. Je třeba fólie objednat od jedné konkrétní firmy, která dostala licenci od tamní vlády. Stojí 85 dolarů (2025 korun) a na vyrobení člověk čeká 4–6 týdnů.

To je ale všechno – za použití fólie tamním řidičům nehrozí trest zákazu řízení jako u nás. Ostatně, takový trest tam nehrozí, ani když přední značku člověk na autě nemá – opět na rozdíl od Česka.

Registrační značka se na dubajské aukci prodala za 209 milionů

AutoMoto

Jenže není nutné do předního nárazníku vrtat či na něj – zejména v případě supersportů, jejichž přídě jsou jen zřídka připravené na kus plechu instalovaný z úřední moci – instalovat nevzhledné a aerodynamicky nevhodné podložky.

Zmíněné prodloužení pilotního programu má podle webu Jalopnik, který zprávu přináší, trvat do roku 2023. Co se bude dít poté, zatím brzy předvídat. Ale protože to vypadá, že se fólie uchytily nejen u majitelů tesel, můžeme spekulovat o trvalém zavedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám